Menu Zamknij

Makaron z cukinią i boczkiem

Makaron z cukinią i boczkiem wędzonym to danie do przygotowania którego będzie nam potrzebne większy garnek i głęboka patelnia. W garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, a na patelni przygotowujemy sos. Dzięki temu, że obie te czynności wykonujemy jednocześnie to mamy pewność, że makaron nam nie ostygnie w momencie, kiedy będziemy robić sos, a na przygotowanie takiego obiadu poświęcimy nie więcej niż pół godziny. Makaron z cukinią i boczkiem wędzonym to danie, które zrobimy z ogólnodostępnych i niewielu składników, a mimo to zachwyci nas swoim smakiem. Ja do zrobienia makaronu z cukinią i boczkiem wędzonym wykorzystałam penne, ale może to być również inny rodzaj makaronu, na przykład tagliatelle lub spaghetti. Bardzo ważnym składnikiem tej potrawy jest surowy boczek wędzony, który nadaje daniu charakterystycznego smaku wędzonki.

Makaron z cukinią i boczkiem

Składniki na Makaron z cukinią i boczkiem:

  • 300 g makaronu penne
  • 500 g cukinii (żółta lub zielona)
  • 150 g surowego boczku wędzonego
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 50 g parmezanu
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz do smaku
Makaron z cukinią i boczkiem

Przygotowanie Makaronu z cukinią i boczkiem:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przykryć, aby nie ostygł.
  2. Cukinie umyć, osuszyć, odkroić końce, pokroić w plasterki, następnie na pół lub w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski lub kostkę.
  3. Na suchą patelnię przełożyć pokrojony boczek, wstawić na gaz i smażyć do zrumienienia boczku i wytopienia tłuszczu. Gdyby boczek był bardzo chudy i wytopiło się mało tłuszczu to można dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Kolejno na patelnię dodać pokrojoną cukinię, 2 łyżki masła oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na wolnym ogniu przez około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, curry i kuminem. Wymieszać. Następnie na patelnię wlać śmietankę i starty parmezan (trochę sera można zostawić do posypania gotowego dania). Wymieszać i dusić kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na patelnię przełożyć ugotowany makaron, wymieszać i przed podaniem ponownie posypać serem.
Makaron z cukinią i boczkiem
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Makaron z cukinią i łososiem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *