7 września 2021

Kurczak w sosie szpinakowym

 Szybkie i pyszne mięsko w sosie, które można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kluskami śląskimi. 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka (u mnie złocista)
  • 100g świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 200g śmietany 18%
  • 50g serka topionego
  • olej i masło do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka dowolnie pokroić, obsypać przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.

2. Na tej samej patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić szpinak, jak zwiędnie to dodać zmiażdżone ząbki czosnku i zmielony czarny pieprz. Po chwili dodać śmietanę, jak się rozpuści, to dodać pokrojowy w kawałeczki serek topiony. Mieszać, aż serek się rozpuści. Na koniec wrzucić z powrotem mięso, całość zamieszać, podgrzać i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Robiłam ostatnio w podobnym sosie polędwiczki. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie. Ania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!