Kapusta Jednogarnkowe Święta

Czerwona kapusta zasmażana

7 września 2021
Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta na ciepło do obiadu

Pyszna zasmażana czerwona kapusta, zobacz jakie to proste zrobić czerwoną kapustę na ciepło. Klasyczny przepis na modrą kapustę do obiadu. Czerwona kapusta zasmażana jak zrobić? Z czym podawać czerwoną kapustę na ciepło?  Przepis na kapustę zasmażaną jest prosty, potrawa ma jeszcze jedną ważną zaletę. Kapustę czerwoną można usmażyć dzień wcześniej i przechować w lodówce. Nie traci nic na smaku, a wręcz przeciwnie czerwona kapusta do obiadu jest jeszcze smaczniejsza.

Modro kapusta śląska 

Czerwona kapusta zasmażana z czym podawać. Kapusta czerwona na ciepło pasuje do wszystkich dań mięsnych. Śląska klasyka czyli rolada albo rolady i modro kapusta. Kapusta czerwona na ciepło sprawdzi się także do roladek z karkówki, sznycla po wiedeńsku czy innych kotletów ze schabu. A także do kurczaka, mielonych i wielu innych dań.  Kapusta czerwona zasmażana jak zrobić?

 

Zapraszam na przepis 🙂

 

miska z czerwoną kapustą zasmażaną - Czerwona kapusta zasmażana

 

 

 

Czerwona kapusta zasmażana przepis

czerwona kapusta 1 kg

cebula 1 duża

smalec 2 łyżki

cukier 1 łyżeczka

ocet spirytusowy 1 – 2 łyżki

sól i pieprz do smaku

 

 

miska z czerwoną kapustą zasmażaną - Czerwona kapusta zasmażana

 

 

 

Czerwona kapusta zasmażana jak zrobić

 

Kapustę poszatkuj, w garnku zagotuj 2 litry wody, dodaj płaską łyżkę soli i ugotuj kapustę.

Smalec możesz zastąpić wędzonym boczkiem lub słoniną, najpierw go pokrój w kostkę i wytop.  Pokrojoną cebulę usmaż na smalcu.

 

modro kapusta

modro kapusta

 

 

Na patelnię do cebuli  dodaj  ugotowaną i odcedzoną kapustę, wymieszaj dokładnie razem. Dodaj cukier sól i pieprz do smaku oraz stopniowo dodawaj ocet, aż uzyskasz odpowiadający Ci poziom kwaśności. Jeżeli nie używasz octu możesz dodać sok z cytryny.

 

 

 

 

Kapustę możesz podawać zaraz po przygotowaniu lub schłodzić i przechowywać w lodówce.

 

Zobacz koniecznie: ciapkapusta

 

Smacznego 😊

Redakcja dietamojapasja.com

 

miska z czerwoną kapustą zasmażaną - Czerwona kapusta zasmażana

 

Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło inaczej mówiąc, a raczej pisząc modro kapusta zasmażana. Jest to przepis na kapustę typową dla Kuchni Śląskiej i Wielkopolskiej. Są przepisy na kapustę czerwoną z jabłkiem, rodzynkami lub innym dodatkiem.  Modro w wersji podstawowej to trzy składniki plus przyprawy. Kapusta modra jak zrobić?  Więcej o śląskich przepisach możesz przeczytać w na stronie Kuchnia Śląska.

Zobacz również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz