poniedziałek, 6 września 2021

Karkówka pieczona z warzywami

Bardzo prosty przepis na pyszny obiad. Wystarczy wszystko pokroić, oprószyć przyprawami i do piekarnika. Przyprawy można użyć dowolne, jakie się lubi, u mnie akurat czubryca zielona z dodatkiem papryki i czosnku. Proporcje warzyw również mogą być dowolne, wrzuciłam to co miałam pod ręką tak żeby było różnorodnie.


składniki:

1 kg karkówki
2 kalarepki
1 mała cukinia
2 cebule
3 marchewki
3 ziemniaki
4 czubate łyżki czubrycy zielonej
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju rzepakowego

Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Oprószyć 2 łyżkami czubrycy, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. U mnie stała przez noc. Można też przygotować mięso razem z warzywami tuż przed pieczeniem ale jak trochę poleży w przyprawach jest po prostu smaczniejsze. Przed pieczeniem wystawić mięso z lodówki. Przygotować warzywa, w sumie wszystkich warzyw miałam 1,6 kg ( już po obraniu). Cukinię razem ze skórką pokroić w dużą kostkę. Marchewkę pokroić w grubsze plasterki. Ziemniaki i kalarepę pokroić w średnią kostkę. Cebulę pokroić w ósemki. Pokrojone warzywa przełożyć do karkówki. Dodać czubrycę, czosnek, paprykę, sól oraz olej. Wszystko wymieszać dokładnie. Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekanika, na 190 C. Piec aż karkówka będzie miękka, ok 1,5 godziny.



1 komentarz:

  1. Świetny obiad na szybko. Tak jak lubię. Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie na pyszne obiady i ciasta.

    OdpowiedzUsuń