Menu Zamknij

Sałatka z cukinii i kapusty do słoików

Warzywne sałatki w słoiku na zimę to dobry pomysł na dodatek do obiadu. Nie musimy wychodzić w zimowy dzień do sklepu, tylko sięgnąć na półkę w spiżarni po słoik i cieszyć się kolorami lata. Ja takich słoików z kolorowymi sałatkami mam dosyć sporo. Przygotowuję je dosyć często z warzyw z własnego ogrodu. Jedną z nich jest sałatka z cukinii i kapusty do słoików, do której dodałam również marchew, cebulę i paprykę. Wszystkie te warzywa połączone razem smakują wyśmienicie. Pierwsza jej degustacja odbyła się jeszcze przed włożeniem sałatki do słoików. Nie ukrywam, że wszystkim bardzo smakowała. Moja sałatka z cukinii i kapusty do słoików w swoim składzie ma cukinię żółtą, ale można ją zastąpić zieloną lub połączyć oba kolory. Wówczas sałatka z cukinii i kapusty do słoików będzie jeszcze bardziej kolorowa. Przepis na te przetwory jest bardzo prosty i można je przygotować z ogólnodostępnych składników. Sałatka z cukinii i kapusty do słoików ma duży plus, albowiem nie musimy do jej zrobienia gotować składników na zalewę.

Sałatka z cukinii i kapusty do słoików

Składniki na Sałatkę z cukinii i kapusty do słoików:

  • 1 główka kapusty (około 1 kg)
  • 1,5 kg cukinii (2 większe lub 3 mniejsze)
  • 4 czerwone papryki
  • 1/2 kg marchwi
  • 800 g białej cebuli
  • 3 płaskie łyżki soli
  • Zalewa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Sałatka z cukinii i kapusty do słoików

Przygotowanie Sałatki z cukinii i kapusty do słoików:

  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować, przełożyć do większej miski.
  2. Cukinie umyć, osuszyć, odkroić końcówki, pokroić w półplasterki lub ćwiartki. Przełożyć do miski z kapustą.
  3. Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Dodać do miski.
  4. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski z warzywami.
  6. Do warzyw dodać 3 łyżki soli, wymieszać. Następnie wlać olej rzepakowy, ocet spirytusowy, dodać cukier i ponownie wymieszać. Odstawić sałatkę na 2-3 godziny.
  7. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do umytych i osuszonych słoików. Zalać powstałym płynem. Słoiki zakręcić.
  8. Na dnie większego garnka ułożyć ścierkę bawełnianą, poukładać zakręcone słoiki, wlać wodę do wysokości 3/4 słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, chwilę przestudzić i jeszcze ciepłe słoiki wyjąć i ułożyć na bawełnianej ścierce do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  9. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z cukinii i natki pietruszki do słoików.
Sałatka z cukinii i kapusty do słoików
Sałatka z cukinii i kapusty do słoików
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *