Pomarańczowo-brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem | Mienta blog
Babeczki i muffiny

Pomarańczowo-brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem

Moje ulubione babeczki dyniowe zyskały poważną konkurencję. Pomarańczowe ciasto bez jajek jest niesamowicie delikatne, wilgotne i puszyste zarazem. Z soczystą brzoskwinią, słodkim kajmakiem i pachnącym cynamonem smakuje jak niebo.

pomaranczowo brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem fotograf kulinarny podkarpacie fotografia jedzenia rzeszow tarnobrzeg sandomierz 6 - Pomarańczowo-brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem

pomaranczowo brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem fotograf kulinarny podkarpacie fotografia jedzenia rzeszow tarnobrzeg sandomierz 3 - Pomarańczowo-brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem

  • 220 g mąki orkiszowej jasnej
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0/5 łyżeczki sody
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • duża brzoskwinia
  • łyżka grubego cukru
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżki kajmaku (użyłam solonego)

pomaranczowo brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem fotograf kulinarny podkarpacie fotografia jedzenia rzeszow tarnobrzeg sandomierz 5 - Pomarańczowo-brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem

pomaranczowo brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem fotograf kulinarny podkarpacie fotografia jedzenia rzeszow tarnobrzeg sandomierz 4 - Pomarańczowo-brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę.

Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości).

Brzoskwinię kroimy na mniejsze cząstki i układamy je na cieście.

Posypujemy cukrem i cynamonem i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka).

Od razu po wyjęciu z piekarnika babeczki smarujemy kajmakiem, po czym studzimy na kratce.

Smacznego :)

pomaranczowo brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem fotograf kulinarny podkarpacie fotografia jedzenia rzeszow tarnobrzeg sandomierz 2 - Pomarańczowo-brzoskwiniowe babeczki z kajmakiempomaranczowo brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem fotograf kulinarny podkarpacie fotografia jedzenia rzeszow tarnobrzeg sandomierz 1 - Pomarańczowo-brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj