Curry

by zjem to

Curry w kuchniach orientalnych można rozumieć jako danie w sosie i w Azji można spotkać wiele różnych jego odmian z różnymi mieszankami przypraw. Mój przepis bazuje na czerwonej paście curry i mleczku kokosowym. Czerwoną pastę curry w zależności od upodobań można wymienić na najmniej ostrą żółtą. Danie można zrobić też w wersji wegańskiej gdzie pierś kurczaka zastąpimy tofu.

Curry

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 4 voted )

Ingredients

  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 200 ml mleka koksowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • pół papryki czerwonej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 limonka lub cytryna
  • olej do smażenia
  • świeża kolendra

Instructions

1. Mięso pokroić w centymetrową kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć czosnek razem z kurczakiem przez 3 minuty. Paprykę i cebulę pokroić w podobne do siebie paski, dodać na patelnię i wszystkie składniki smażyć razem jeszcze 5 minut.

2. Do smażonych składników dodać mleczko kokosowe, pastę curry i sos sojowy. Całość zagotować i gotować dalej na małym ogniu przez 10 minut aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wycisnąć sok z połowy limonki, dodać do sosu i razem wymieszać. Na koniec udekorować całość świeżo pociętą kolendrą. Podawać z ryżem.

 

You may also like

bodrum escort - izmir escort - ankara escort - anadolu casino yeni adresi - lidyabet güncel adresi -
golden bahis
- sekabet kaç oldu -

atlantisbahis güncel giriş adresi

-

retrobet yeni adresi

%d bloggers like this: