Najlepsza pizza na cienkim cieście HIT!

Nie jestem w stanie opisać Wam słowami jak genialny jest to przepis! Jest niezwykle prosty, zawsze wychodzi i zawiera niewielką ilość drożdży. Pizza wychodzi lekko puszysta, a zarazem chrupiąca – czyli krótko mówiąc, wychodzi idealna. Pizzę możecie upiec zarówno na blasze do pieczenia lub kamieniu, a piecze się ją tylko kilka minut. Polecam Wam skorzystać z przepisu na ciasto, a co do sosu i dodatków SZALEJCIE! Przepis na jedną dużą lub dwie małe pizze.

Składniki na ciasto:
– 250g mąki semoliny lub „00”
– 150-250ml letniej wody (semolina wymaga jej mniej)
– 1 łyżka oliwy
– 1 płaska łyżeczka soli
– 5g świeżych drożdży
– szczypta soli
Składniki na sos pomidorowy:
– 250ml przecieru pomidorowego
– 1 łyżka oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– sól, pieprz, cukier
Dodatki:
– 100g mozzarelli
– chorizo w plastrach
– 1 cebula
– 1-2 pieczarki
– garść rukoli
– mini pomidorki

CIASTO: Drożdże rozrabiamy w 50ml wody i szczyptą cukru. Zaczyn mieszamy z mąką, solą, oliwą, powoli wyrabiamy i w międzyczasie dolewamy stopniowo wodę tak, by ciasto było elastyczne, ale nie kleiło się do rąk. Tworzymy kulę, obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 3h.
SOS: W rondelku, na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy przecier, sól, pieprz, cukier i oregano. Gotujemy 5 minut.
PIZZA: Piekarnik wraz z blachą lub kamieniem rozgrzewamy do 250 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozciągamy lub wałkujemy. Ciasto wykładamy na rozgrzaną blachę lub kamień, smarujemy sosem. Następnie całość posypujemy startym serem, pokrojoną w piórka cebulą, plasterkami pieczarek, mini pomidorkami i chorizo. Boki pizzy smarujemy oliwą, pieczemy 7-9 minut. Na koniec posypujemy rukolą.
Smacznego!

One Reply to “Najlepsza pizza na cienkim cieście HIT!”

  1. Taka jest najlepsza. Ostatnio robiłam na tortili

Dodaj komentarz