Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 29 sierpnia 2021

Bao buns- nadziewane bułki drożdżowe, parowane na patelni

Lubię przeglądać aplikację Pinterest i nie zamierzam tego ukrywać. Te pyszne bułki także tam zobaczyłam, choć teraz nie jestem w stanie powtórzyć u kogo. W każdym razie starałam się odwzorować je na tyle, by nadal pozostały smaczne i apetyczne. I tak też się stało ;)
Z jednej strony miękkie niczym pampuchy, z drugiej rumiane i chrupiące. W środku nadziane po brzegi pysznym warzywnym farszem z odrobiną kurczaka. Spróbujcie, nie dajcie się prosić dwa razy ;)
 
Składniki na ok 14 sztuk

Ciasto:
350g mąki
20g świeżych drożdży
160ml ciepłej, ale nie gorącej wody
3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru

Farsz:
5 średnich pieczarek
1 por
250g cukinii (ze skórką)
1 marchewka
½ czerwonej papryki
1 pierś kurczaka
3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
Olej Kujawski 3 ziarna do opiekania
biały sezam
650ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

Ciasto:
Wodę, drożdże oraz cukier łączymy ze sobą, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz olej. Wyrabiamy gładkie ciasto- jeśli się zbyt klei, dodajemy ciut więcej mąki. Gotowe ciasto odstawiamy w miseczce pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.

Przygotowujemy farsz:
3 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy umyte i pokrojone pieczarki, następnie startą na małych oczkach marchewkę, startą na dużych oczkach cukinię, posiekanego pora i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka, sos sojowy oraz przyprawy. Odparowujemy farsz.

Ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 14-15 równych kawałków. Każdy wyrabiamy i wałkujemy na placek: grubszy na środku, cienki po bokach. Nakładamy farsz i zawijamy jak pierożki chinkali- na zakładkę. Spód obtaczamy w sezamie i układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju Kujawski 3 ziarna. Podpiekamy 2-3 minuty, a następnie zalewamy bulionem, do ½ wysokości. Przykrywamy pokrywą i po 10 minutach sprawdzamy czy są miękkie i odpowiednio uparowane. Czynność powtarzamy. Bułeczki mają być chrupiące od spodu i mięciutkie z wierzchu. Najlepsze na ciepło, ale i na zimno znikają od ręki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.