Gołąbki z grzybami

Składniki:

1 kapusta włoska

1 kg odgotowanych grzybów leśnych

2 cebule

300 ryżu

100 g kaszy gryczanej

50 g siemienia lnianego

sól, pieprz

słodka papryka

Przygotowanie:

Ryż, kaszę i siemię ugotować razem zalewając wodą w stosunku 1:2. Grzyby zmielić w maszynce na grubym sitku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Ryż, kaszę, cebulę i grzyby wymieszać w dużej misce i dobrze doprawić solą, pieprzem i papryką. Kapustę sparzyć, oddzielić liści i przyciąć najgrubszy nerw. Porcje farszu nakładać na liście kapusty i zwijać. Układać ściśle w naczyniu do zapiekania. Całość zalać 2 szklankami bulionu i dusić około2 godzin. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego 🙂

6 uwag do wpisu “Gołąbki z grzybami

Dodaj komentarz