piątek, 27 sierpnia 2021

Owsiane ciasteczka z syropem klonowym i bakaliami


Przyjemnie kruche, bardzo delikatne i wbrew przypuszczeniom 
wystarczajaco słodkie, by uchodzić za prawdziwe łakocie ciasteczka.
Wykorzystałam syrop klonowy jako słodzik, 
dodatek daktyli, cynamonu i orzechów dodatkowo podkręcił 
lekko korzenny smak.
Upieczone przeze mnie nie zawierają mąki pszennej 
- wyłącznie owsianą i grahama.
Jeśli jednak wolicie zamiast grahama wykorzystać mąkę pszenną, 
jak najbardziej się sprawdzi.
Są sycącą przekąską - idealną do kawy z mlekiem,
do zapakowania na wynos zamiast batonika.
Kruchość i delikatność utrzymują kilka dni, 
tylko ich wnętrze z czasem nieznacznie mięknie.
Smakowały również tym, którzy do miłosników mąk ciemnych, 
pełnoziarnitych nie należą. 
Posmak ciasteczek jest przede wszystkim orzechowy i maślany 
- trudnym jest wpaść na trop, z czego zostały zrobione :)

Składniki:
proporcje na około 12 ciasteczek

100 gram mąki owsianej ( lub zmielone na mąkę płatki owsiane )
100 gram mąki graham lub pszennej
2 pełne łyżki syropu klonowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
70 gram miękkiego masła
garść orzechów włoskich - drobno pokrojonych
garść daktyli - drobno pokrojonych
1 łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonowego
szczypta soli

Wykonanie:
Masło wkładamy do miski, wlewamy syrop klonowy,
mieszamy łopatką lub trzepaczką.
Wbijamy żółtko i ucieramy energicznie do połączenia. 
Masa na tym etapie może stwarzać wrażenie rozwarstwionej.
Wsypujemy cukier waniliowy lub cynamonowy
oraz obie mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia, 
dodajemy sól i mieszamy - początkowo nadal używając trzepaczki lub łopatki. 
Dosypujemy bakalie i zagniatamy ciasto dłonią.
Formujemy kulę, odstawiamy na 10 minut. 
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni 
i wyściełamy blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywamy kawałeczki wielkości orzecha włoskiego 
i formujemy dłońmi ciasteczka, ja nadałam im owalny kształt. 
Układamy na przygotowanej blaszce, w niewielkich odstępach i pieczemy około 13 - 14 minut. 
Powinny się delikatnie zarumienić i popękać apetycznie.
Ważne, by nie wydłużać czasu pieczenia, dość szybko rumienią się od spodu.
Studzimy.
Jak na ciastka bezcukrowe, są optymalnie słodkie
dzięki syropowi klonowemu i daktylom.
Orzechy dodają charakterystycznego posmaku, nie warto z nich rezygnować, 
ewentualnie można podmienić włoskie na inne, ulubione.
Smacznego chrupania :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz