Ekologiczne przyprawy – dlaczego warto je wybrać?

Coraz więcej osób świadomie podchodzi do tematyki zdrowego odżywiania się. Inwestują w najlepszej jakości BIO produkty, warzywa i owoce od lokalnego sprzedawcy a także tłoczone na zimno, nierafinowane oleje – tak by wycisnąć z diety maksimum korzyści. Rzadko jednak zwraca się uwagę na przyprawy BIO. Sklepowe wersje kryją w sobie wiele polepszaczy, sztucznych składników, barwników, a także tony soli a nawet cukru! W ten sposób do organizmu dostarczane są niekontrolowane pokłady zbędnych kalorii i niezdrowej chemii.

sól himalajka do sałatekZioła ekologiczne – co je wyróżnia?

By naturalne przyprawy otrzymały miano ekologicznych muszą spełniać kilka warunków, m.in.:

  • przy uprawie nie mogą być stosowane środki chemiczne ani GMO
  • surowce wykorzystywane w produkcji muszą być certyfikowane
  • gleba, w której zasadzone są zioła musi być wolna od zanieczyszczeń

Naturalne przyprawy od lat służą ludziom w  ziołolecznictwie, a przede wszystkim w kuchni. To one, mimo braku „ulepszaczy” nadają potrawom wyrazisty i głęboki smak. Brak barwników, zbędnej soli, wykorzystanie 100% certyfikowanych warzyw i ziół – wszystko to składa się na gwarancję unikatowego smaku i jakości. Dzięki temu przyprawy ekologiczne mogą z sukcesem konkurować z ich odpowiednikami z supermarketów.

Przyprawy ekologiczne nie są nudne!

By przełamać nudę w kuchni, można wybrać tradycyjne przyprawy jednorodne, np. aromatyczne – korzenne lub wyjątkowo skomponowane mieszanki przypraw, np. o zaskakującym połączeniu sezamu i alg morskich! Warto testować nowe smaki – po tej zdrowsze stronie ziół. Jeszcze tak wiele do odkrycia! Osobom szukającym odpowiedniego sklepu, polecam zioła ekologiczne w sklepie FIT OR SWEET, duży wybór i dobre ceny sprawiają, że warto zaopatrywać się w tym sklepie.