Placuszki z morelami na kefirze to super pomysł na drugie śniadanie lub posiłek do zabrania w trasę/do pracy czy szkoły. Moje dziewczyny się nimi zajadały. Sama też nie odmówiłam sobie zjedzenia kilku sztuk do popołudniowej kawy.
Morele z powodzeniem można zamienić na inne owoce: borówki , brzoskwinie czy jabłka.
Inne przepisy na placki znajdziecie TU.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 morele
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka, kefir, mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Morele przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Patelnię rozgrzać, delikatnie posmarować olejem i wykładać porcje ciasta formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Placuszki z morelami podawać z ulubionymi dodatkami.