Sernik na białkach

Sernik na białkach Lubicie serniki? W moim domu się je uwielbia. Dziś mam dla Was przepis na pyszny, delikatny sernik na białkach. Ten sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Jest nie za słodki, delikatny i po prostu pyszny. Kocham takie ciasta. To też doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostaną Wam z innych dań.

Ja jednak piekę sernik na białkach specjalnie na życzenie rodziny. Do jego przygotowania użyłam płynnych białej jaj w butelce od Farma Białka. Niezwykle wygodne w użyciu, idealne do wielu potraw. Białka jaj w takiej formie są bezpieczne i zdrowe. Białka są pasteryzowane. Produkt Farmy Białka został przebadany przez Państwową Inspekcję Sanitarną, która określiła, że jest w pełni zdatny do spożycia do 7 dni po otwarciu.

Mam dla Was kod rabatowy na ten wyjątkowy produkt. Kupując na stronie https://farmabialka.pl/ wpisz w koszyku kod OKRUSZKI10 i zyskaj 10% rabatu

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik
  • 50 g masła
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
  • 300 g płynnych białek jaj z Farma Białka (odpowiada 10 tradycyjnym białkom)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g homogenizowanej śmietany 18%
  • 300 g cukru
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą.

W misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. Kolejno wsypujemy powoli cukier, wciąż miksując do uzyskania lśniącej piany. Mi pomagała córeczka 😉

W drugiej misce miksujemy ser, śmietanę i rozpuszczone (przestudzone masło). Dodajemy pod koniec budyń (proszek) i ekstrakt waniliowy, miksujemy do połączenia.

Teraz do serowej masy dodajemy stopniowo ubite białka, miksujemy krótko na mniejszych obrotach.

Masę przelewamy do blaszki (u mnie 26×26).

Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.

Uwagi: Ciasto należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, sernik powinien lekko odchodzić od boków formy. Ja piekłam przez pierwsze 15-20 minut (grzanie góra-dół), a resztę grzanie dół, bo sernik zaczął zbyt mocno rumienić się od góry. Mam mocny piekarnik. Zawsze obserwujemy ciasto.

Sernik studzimy. Dobrze go na noc włożyć do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz