Tradycyjna szarlotka z bezą

Tradycyjna szarlotka z bezą

Tradycyjna szarlotka z bezą to pyszna i super prosta do upieczenia. Zachwyci swoim smakiem, że z przyjemnością sięgnięcie po następny kawałek ciasta.
Przepis jest sprawdzony i niezawodny.
Przepis pochodzi od sympatycznej Ani. Dziękuję bardzo za przesłanie przepisu.

Przepisy na ciasta z owocami – smakują równie dobrze w letnie, jak i zimowe popołudnia.

Rolada żyrafa z bananami
Ciasto owocowa góra lodowa
Fale Dunaju z wiśniami
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
Murzynek z powidłami i jabłkiem-wilgotny i czekoladowy


Tradycyjna szarlotka z bezą – SKŁADNIKI


CIASTO KRUCHE

  • 3 szklanki (450 g ) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek

JABŁKA

  • 1 kg jabłek ( odmiany szara reneta)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

BEZA

  • 5 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania


Tradycyjna szarlotka z bezą – PRZYGOTOWANIE


Jabłka umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać sok wyciśnięty z cytryny , proszek budyniowy oraz cynamon.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza.
Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta a następnie schować do lodówki.
Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę.
Na blaszce o wymiarach 25×35 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Plastry ciasta układać na dnie blaszki. Plastry ugnieść palcami na jedną oraz równą warstwę.
Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie powoli dodać cukier nieustannie ubijając.
Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez chwilkę około 2-3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch bezę i na końcu startą na tarce ciasto z lodówki.
Piec przez około 35 minut na złoty kolor, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Znajdziesz mnie w
https://zblogowani.pl/blogi_kulinaria/smacznepotrawy-com