niedziela, 22 sierpnia 2021

Kaszotto z kurczakiem, burakiem, fetą, jogurtem i rukolą



Potrzebny Wam przepis na potrawę zdrową, a zarazem szybką? Nic prostszego z Kaszetką z burakiem Bonduelle. Łączymy gotową mieszankę kaszy i warzyw z pysznym sosem na bazie jogurtu naturalnego, kurczakiem i serem feta. Do tego oczywiście obowiązkowo coś zielonego. W tej wersji świeża natka pietruszki i rukola. Przy minimum pracy zyskujemy maksimum smaku. Kaszetkę z burakiem Bonduelle znalazłam w sklepie internetowym bee.pl Można znaleźć tam więcej pysznych, gotowych dań, z których można wyczarować rewelacyjne potrawy. Koniecznie spróbujcie ;-) Niech ta potrawa zainspiruje Was do własnych eksperymentów.




SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie Kaszetki z burakiem Bonduelle (obie saszetki)
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 70 g sera feta
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 garście świeżej rukoli
  • oliwa
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, chili


PRZYGOTOWANIE


Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do miski. Następnie polać oliwą, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką (opcjonalnie można dodać również ostrej papryki). Wymieszane mięso przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie wyciągnąć jogurt naturalny, aby miał temperaturę pokojową.


W średnim garnku zagotować wodę, dodać kaszetki z burakiem i gotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę wyciągnąć, zaś wodę zostawić. Do głębokiej patelni dodać mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie wsypać obie saszetki kaszy, podlać niewielką ilością wody z gotowania kaszetek i doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć mieszając około 5 minut.


Jogurt naturalny przełożyć do miseczki, doprawić go solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i chili. Ser feta pokroić w kostkę. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Odrobinę dodać do jogurtu, resztę wsypać do zdjętej już z ognia potrawy i wymieszać. Na talerze nałożyć najpierw sos jogurtowy, następnie porcję potrawy, zaś na wierzchu ułożyć ser feta i posypać rukolą. Podawać od razu.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz