piątek, 20 sierpnia 2021

GASPACHO Z ARBUZA, POMIDORÓW, RICOTTY I BAZYLII

Idealne gaspacho na upały, który możecie zaserwować swoim gościom na przykład do grilla, w dodatku jest ono inne od tradycyjnego gaspacho z pomidorów i papryki, arbuz dodaje mu słodkiego posmaku i soczystości, a całość świetnie uzupełnia ricotta i bazylia. 




Przygotowanie : 15 min.

Chłodzenie: 45 min.

Porcja dla 4-6 osób

● 8 listków bazylii

● 500 g arbuza

● 3 dojrzałe pomidory (ok. 300 g)

● 2 ząbki czosnku

● 100 g ricotty

● 4  łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

● 2 szczypty pieprzu kajeńskiego

 

Przygotowanie:

Arbuza obierz, pokrój w kostkę, ewentualnie usuń pestki. Pomidory przekrój na ćwiartki, usuń pestki. Czosnek obierz i usuń twardy rdzeń. Zmiksuj całość z 2 łyżkami oliwy z oliwek, 2 szczyptami soli i pieprzem kajeńskim, aż do uzyskania konsystencji gaspacho. Wlej do czterech większych lub sześciu małych szklaneczek. Odstaw do schłodzenia na minimum 30 minut.

Połowę listków bazylii drobno posiekaj. W miseczce rozgnieć widelcem ricottę z resztą oliwy. Posól, popieprz, dodaj posiekaną bazylię.

15 minut przed podaniem, wyłóż odrobinę ricotty na wierzchu na wierzchu każdej szklaneczki z gaspacho, udekoruj pozostałymi listkami bazylii, możesz je posiekać, jeśli są duże.

Wstaw szklanki z gaspacho jeszcze na 15 minut do lodówki lub do zamrażarki, aby było bardzo orzeźwiające.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz