Bostocki kawowo-różane z puszystym mascarpone | Mienta blog
Desery

Bostocki kawowo-różane z puszystym mascarpone

Co stanie się, gdy połączymy ze sobą dwa bardzo intensywne smaki? Nie zawsze może wyjść z tego dobre połączenie, ale okazuje się, że kawa z różą stanowią naprawdę zgraną parę. Podczas urlopu w Trójmieście, w jednej z kawiarni zamówiłam kawowe bostocki, które były smaczne, ale w połączaniu z czekoladą, jak dla mnie, za słodkie. W domu postanowiłam urozmaicić to danie i to był strzał w dziesiątkę. Czerstwa chałka po kąpieli w mocnym espresso stała się delikatna i rozpływająca w ustach, a smak róży sprawił, że danie nie było nudne. A to wszystko pod warstwą słodkiej, migdałowej pierzynki. Czego chcieć więcej? Może jeszcze odrobinę puszystego mascarpone :)

bostocki kawowo rozane z puszystym mascarpone fotograf kulinarny tarnobrze fotografia i stylizacja jedzenia sandomierz rzeszow 7 - Bostocki kawowo-różane z puszystym mascarponebostocki kawowo rozane z puszystym mascarpone fotograf kulinarny tarnobrze fotografia i stylizacja jedzenia sandomierz rzeszow 5 - Bostocki kawowo-różane z puszystym mascarpone

  • mała chałka ( lub brioszka, 7 kromek)
  • 140 ml mocnego espresso
  • 1 łyżka wody różanej

masa:

  • 125 g miękkiego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 60 g mielonych migdałów

dodatkowo:

  • płatki róży
  • płatki migdałów
  • konfitura z płatków róży

krem:

  • 200 g mascarpone
  • łyżka konfitury z płatków róży

bostocki kawowo rozane z puszystym mascarpone fotograf kulinarny tarnobrze fotografia i stylizacja jedzenia sandomierz rzeszow 2 - Bostocki kawowo-różane z puszystym mascarponebostocki kawowo rozane z puszystym mascarpone fotograf kulinarny tarnobrze fotografia i stylizacja jedzenia sandomierz rzeszow 3 - Bostocki kawowo-różane z puszystym mascarpone

Mascarpone łączymy z konfiturą z płatków róży i miksujemy 2-3 minuty, aż krem stanie się puszysty.

Chałkę kroimy na 7 kromek.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem.

Przestudzone espresso mieszamy z wodą różaną i z obu stron namaczamy chałkę (krótko, by nie była przesadnie nasiąknięta).

Układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowujemy masę.

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.

Stale miksując, dodajemy jajka oraz mielone migdały.

Na każdą kromkę nakładamy po łyżce masy.

Wierzch posypujemy płatkami róży i migdałów.

Pieczemy około 25 minut.

Podajemy z kleksem mascarpone i odrobiną konfitury z płatków róży.

Smacznego :)

bostocki kawowo rozane z puszystym mascarpone fotograf kulinarny tarnobrze fotografia i stylizacja jedzenia sandomierz rzeszow 6 - Bostocki kawowo-różane z puszystym mascarponebostocki kawowo rozane z puszystym mascarpone fotograf kulinarny tarnobrze fotografia i stylizacja jedzenia sandomierz rzeszow 8 - Bostocki kawowo-różane z puszystym mascarponebostocki kawowo rozane z puszystym mascarpone fotograf kulinarny tarnobrze fotografia i stylizacja jedzenia sandomierz rzeszow 9 - Bostocki kawowo-różane z puszystym mascarpone

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj