piątek, 20 sierpnia 2021

Jajka po andaluzyjsku

Pyszne śniadanie, pyszna przekąska, idealna kolacja.
Takim mianem określam dzisiejsze danie.
Kremowe jajo, chrupiące szparagi, pyszności na talerzu, zapraszam.
Hiszpańskie jaja.
Składniki: 4 porcje
  • 20 zielonych szparagów
  • sól morska
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów
  • 2 łyżki oliwy 
  • 150 g szynki serrano
  • 2 małe kiełbasy chorizo
  • 4 jaja
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • pieprz do smaku
Przygotowanie dania:
  • Szparagi pokroiłam na kawałki, zostawiając całe główki.
  • Blanszowałam je 3 minuty w osolonej wodzie, odcedziłam.
  • Paprykę po oczyszczeniu pokroiłam w drobną kostkę.
  • Pokroiłam również drobno cebulę i czosnek a pomidory pokroiłam w kostkę.
  • Szynkę i chorizo pokroiłam w kostkę i wysmażyłam na suchej patelni.
  • Na drugiej patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam cebulę i czosnek, smażyłam minutę.
  • Dodałam teraz pokrojone pomidory i dusiłam 10 minut.
  • Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Pomidory rozłożyłam do 4 niedużych foremek.
  • Rozłożyłam szynkę z chorizo, pokrojoną paprykę oraz kawałki szparagów.
  • Całość posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam natką.
  • W każdej foremce zrobiłam wgłębienie i wbiłam jajo, posoliłam.
  • Zapiekałam 10 - 12 minut aż białko się ścięło.
  • Zajadaliśmy gorące z bagietką.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
Źródło: książka "Tapas"
"Podróże małe i duże"
Wiatraki w Lednogórze woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger