czwartek, 19 sierpnia 2021

Keczup Shreka (z zielonych pomidorów)

Pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, szczególnie zielona odmiana. To pomidory o większej kwasowości niż czerwone, żółte, pomarańczowe czy czarne. Wspaniale nadają się do wykonania sosów. Pomyślałam zatem o przygotowaniu smarowidła podobnego do keczupu. Zagęstnikiem jest tu cukinia.




Składniki (na 2,5 l keczupu): 

3,5 kg zielonych pomidorów (chodzi o zieloną odmianę, a nie niedojrzałe pomidory)
1 kg obranej cukinii (bez waty i nasion) 
3 cebule 
1 słodkie jabłko 
chili 
3 gałązki natki pietruszki 
2 liście selera 
3 gałązki oregano 
1 łyżeczka pieprzu z kolendrą 
7 ziaren ziela angielskiego 
3 goździki 
główka czosnku
110 ml octu 10% 
2 łyżeczki soli 
3 łyżeczki cukru 
2 łyżki oleju do smażenia 

  1. Cukinię zetrzeć na tarce do durszlaka, posypać łyżeczką soli, wymieszać, docisnąć do dna i pozostawić do odcieknięcia. 
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie. 
  3. Do cebuli dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone na byle jakie kawałki i jabłko również w kawałkach. 
  4. Dodać też seler, oregano i natkę pietruszki w całości oraz ziele angielskie, goździki, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz z kolendrą. Całość zagotować i dusić na palniku o średniej mocy.
  5. Gdy jabłko się rozpadnie, dodać dobrze odciśniętą cukinię. Gotować pół godziny. Zestawić z palnika i odstawić do ostygnięcia. 
  6. Wyjąć natki. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać ocet, cukier i sól, a potem gotować do uzyskania żądanej konsystencji. 
  7. Ciepły (nie gorący) ketchup wkładać do słoików. 
  8. Pasteryzować 5 minut od zagotowania wody że słoikami. 
  9. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.





-----
Podobne:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.