Cukinia po myśliwsku


Cukinia po myśliwsku

Pyszne i szybkie danie jednogarnkowe. Sezon na cukinie trwa, więc warto to wykorzystać i przyrządzić smaczny oraz kolorowy obiad dla całej rodziny.

Potrawę możemy podawać ze świeżym pieczywem, z gotowanymi młodymi ziemniaczkami albo z ryżem. Polecam!

 

 

Składniki:

2-3 młode, niewielkie cukinie (lub jedna duża ogródkowa)

2 średnie marchewki

1 duża cebula

250g pieczarek

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli (opcjonalnie)

2-3 kiełbasy myśliwskie (lub inne dobre kiełbasy)

2 -3 łyżki posiekanych świeżych ziół: pietruszka, koperek, bazylia

sól pieprz

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/3 szklanki wody

olej do smażenia

 

 

 

 

*** Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu ***

*** Gdy kiełbasa się zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy przez chwilę ***

*** Następnie na patelnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i dalej smażymy ***

*** Gdy pieczarki się zrumienią dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki ***

*** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dokładamy na patelnie ***

*** Cukinie również ścieramy na dużych oczkach i dokładamy do potrawy ***

*** Dodajemy posiekane zioła, wodę oraz koncentrat, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE