środa, 18 sierpnia 2021

Brzoskwiniowa ice tea na sierpniowe humory

Sierpień to jeden z moich ulubionych miesięcy.
To tu rozpoczyna się magiczne tkanie złotych nitek babiego lata, słońce zyskuje cieplejszy odcień promieni, którymi ozłaca ramiona i policzki...w tym roku jednak jest wyjątkowo humorzasty.
Burzowy, chłodny, plączący na wietrze wszystkie kosmyki włosów i wspomnienia z wakacji, a jednocześnie złoty i upalny.
Jednego z tych upalnych, sierpniowych dni, gdy gorąc wlewał się do mieszkania jasną, złotawą strużką, zaserwowałam orzeźwiającą mrożoną herbatę.
Przygotowanie jej jest bardzo proste i wypełnia kuchnię najprzytulniejszym zapachem ciepłych brzoskwini, które teraz mają swój najlepszy czas i gotując się z tymiankiem i miodem zmieniają się w pyszny syrop.
Biała herbata z cytryną orzeźwia lekkością, a domowy syrop brzoskwiniowy z nutą tymianku otula podniebienie, osładzając całość.
Wszystko przeplata się ze sobą, tworząc harmonijną feerię sierpniowego smaku, płynąc po podniebieniu, jak słońce po nitkach babiego lata.
Jeżeli wolisz, możesz zastąpić białą herbatę zieloną lub lekką czarną.
Jeszcze tylko kilka cząstek świeżej brzoskwini, cytryna i chłodzące kostki lodu, by móc cieszyć się słodkim końcem lata w złote popołudnia.
Rozgość się, właśnie nalewam! :)























Brzoskwiniowa ice tea
Potrzebujesz:

  • 1l gorącej wody
  • 3 łyżeczki liści białej herbaty
  • sok z 1/2 cytryny
  • kostki lodu
Syrop brzoskwiniowy:
  • 2 duże brzoskwinie (ok. 300g)
  • 5 gałązek tymianku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
Sposób przyrządzenia:
1. Do wysokiego dzbanka wsyp herbatę i zalej gorącą wodą - odstaw do całkowitego wystudzenia.
2. Do wystudzonej herbaty dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Syrop brzoskwiniowy:
1. Brzoskwinie umyj, usuń z nich pestki i pokrój w kostkę.
2. Owoce umieść w garnku, zalej wodą i dodaj gałązki tymianku - gotuj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.
3. Zdejmij syrop z palnika i dodaj miód - dokładnie wymieszaj.
4. Przecedź syrop przez sitko (owocową pulpę możesz zachować i wykorzystać, dodając ją do owsianki lub smoothie - jest pyszna!).
5. Wypełnij szklanki lodem i rozlej do każdej po 2-3 łyżki syropu brzoskwiniowego.
6. Dopełnij całość białą herbatą z sokiem z cytryny i udekoruj świeżymi owocami.

Smacznego!







































Peach ice tea
Ingredients:
  • 1l of hot water
  • 3 teaspoons of white tea leaves
  • 1/2 lemon juice
  • ice cubes
Peach syrup:
  • 2 large peaches (approx. 300 g)
  • 5 sprigs of thyme
  • 1/2 cup of water
  • 1 tablespoon of honey
Method:
1. Put tea into a tall jug and pour hot water over it - let it cool down completely.
2. Add lemon juice to the cooled down tea and mix thoroughly.

Peach syrup:
1. Wash the peaches, remove the stones and dice them.
2. Place the fruit in a pot, pour water over it and add sprigs of thyme - cook until the fruit begins to fall apart.
3. Remove the syrup from the burner and add honey - mix thoroughly.
4. Press the syrup through a strainer (you can save the fruit pulp and use it by adding it to your porridge or smoothie - it's delicious!).
5. Fill glasses with ice and pour 2-3 tablespoons of peach syrup into each glass.
6. Complete the whole with white tea and lemon juice and garnish with fresh fruit.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...