Szukaj na tym blogu

środa, 18 sierpnia 2021

Sałatka z fasolki szparagowej z ziemniakami i jajkiem

Sałatka idealna na koniec lata, w trzech kolorach: żółtym, białym i zielonym, pachnąca świeżym koperkiem, polana wyrazistym sosem na bazie octu winnego i tegorocznego aromatycznego miodu. Wyrazistości i charakteru dodaje jej czosnek i świeżo kiszone ogórki.



Składniki:
-500 g fasolki szparagowej żółtej
-4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
-1 cebula sałatkowa
-1-2 ogórki kiszone
-6 łyżek oleju rzepakowego
-1 łyżka płynnego miodu
-2 łyżki octu winnego białego
-2 ząbki czosnku
-4-5 jajek ugotowanych na twardo
-2 łyżki majonezu
-zielony koperek 

Olej wymieszać z octem i miodem  na gesty, kremowy sos, dodać posiekany i roztarty z niewielką ilością soli czosnek, wymieszać.
Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, odcedzić, pokroić na małe kawałki.
Ugotowane ziemniaki i ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka. 
Ułożyć w salaterce  ziemniaki, na nie cebulę, następnie ogórki, posolić i oprószyć pieprzem, skropić częścią sosu. Ułożyć warstwę fasoli, skropić sosem, posolić i posypać obficie koperkiem.
4 jajka  posiekać ułożyć na zieleninie, polać majonezem i znowu posypać koperkiem.
Udekorować sałatkę cząstkami pozostałych jajek.
Odstawić sałatkę przed podaniem na 2-3 godziny do lodówki.
Podawać z dodatkiem pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz