sierpnia 18, 2021

Tosty z kurkami i camembertem

tosty z kurami, camembertem i jajkiem


Szybki i prosty przepis na wyborne śniadanie. Przy okazji eksperymentu z tymi tostami okazało się, że kurki i ser camembert to boski duet. Dodaj do toastów, tak jak ja, szpinak i jajko sadzone i... już nic więcej do szczęścia o poranku nie potrzeba! :)


Te przepisy na tosty również mocno Ci polecam:

1. TOSTY Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ I JAJKIEM W KOSZULCE

2. TOSTY Z FIGĄ I GRUSZKĄ

3. TOSTY FRANCUSKIE Z SOSEM MALINOWO-ARBUZOWYM

4. GRZANKO-TOSTY Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2porcje):

  • 4 kromki pszennego pieczywa tostowego
  • 100 g. kurek
  • duża garść szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki masła
  • 100 g. camemberta
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

tosty z kurami, camembertem i jajkiem


Kurki oczyść pędzelkiem z ziemi i piasku. Podziel na mniejsze kawałki.

Na patelni rozpuść 2 łyżeczki masła. Wrzuć kurki oraz plasterki czosnku i smaż na mocniejszym ogniu 2 minuty. Dodaj na patelnię szpinak i podgrzewaj chwilę, aż zmięknie (około 1 minuty). Całość dopraw solą i pieprzem.

Pieczywo zrumień chwilkę na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Następnie ułóż na blaszce i na dwóch kromkach rozłóż kurki ze szpinakiem. Na to poukładaj grube plasterki camemberta. Wstaw blaszkę do piekarnika rogrzanego uprzednio do 200°C i zaczekaj aż ser zacznie się rozpuszczać (1-2 minuty).

Na łyżeczce masła usmaż 2 jajka sadzone. Połóż je na rozpuszczonym serze i przykryj wolnymi kromkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz