środa, 18 sierpnia 2021

Sałatka z ogórków, pomidorów i śledzi


Sałatka z ogórków, pomidorów i śledzi, przepis z 1927 roku, troszkę zmieniony w 1945/46 przez autorkę. Przepis z książki Książka kucharska Idy Plucińskiej.

W 1945/46 Ida Plucińska robiła korektę/poprawki wydania 4 swojej książki z 1945 roku. I przy sałatce z ogórków, pomidorów i śledzi dopisała „szczypiorek”, ja dodałam dymkę - cebulkę ze szczypiorkiem.


  • 2 płaty śledzia solonego,

  • 3- 4 pomidory,

  • 1-2 ogórki świeże lub kiszone,

  • 1 dymka ze szczypiorkiem,

  • sól,

  • pieprz,

  • 1 – 2 łyżki octu winnego,

  • 6 łyżek oleju rzepakowego (w oryginalnym przepisie jest oliwa),

  • cukier,


Ogórki pokroić w plasterki (Ida Plucińska poleca krojenie w kostkę). Ogórków nie trzeba obierać, o ile mają delikatną skórkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne.

Przekroić na pół, a następnie połówki pomidora na pół i na niezbyt cienkie plasterki.

Śledzie pokroić.

Cebulę pokroić w cienkie plasterki.

Szczypior posiekać.



Do miski wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać.

Do miseczki wlać ocet, mieszając wlewać olej. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Sałatkę polać sosem.

Wymieszać.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz