Fit placuszki owsiane (bezglutenowe, wegańskie)

Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na placuszki owsiane: zdrowe i pożywne - bez tłuszczu, cukru i glutenu. Placuszki pięknie się smażą i nie przywierają do patelni. Polecam!

Składniki (na ok. 15 placuszków):

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej (lub nawet ciut mniej, żeby nie była wyczuwalna)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 dojrzała brzoskwinia ufo lub mały banan
  • 1,5 szklanki napoju owsianego (polecam Sante bez cukru, tłuszczu i soli)

Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę, następnie mieszamy z sodą i cynamonem. Napój owsiany miksujemy z pokrojoną brzoskwinią. Składniki suche łączymy z mokrymi i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie sprawdzamy gęstość ciasta - jeśli jest za gęste dolewamy trochę napoju owsianego. Smażymy na rozgrzanej beztłuszczowej patelni z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi owocami, syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem.


 

Komentarze

  1. Aktualnie jestem na diecie, jednocześnie unikam glutenu. Od czasu od kiedy postanowiłam go wyeliminować, czuję sie znacznie lepiej oraz nie odczuwam bóli brzucha, które odczuwałam wcześniej. Co było jednak mało przyjemne ;)

    Przepis na placuszki wydaje się prosty tak wiec na dniach przygotuję je na kolację czy śniadanie. Szczególnie,ze mam ochotę na wypróbowani nowej patelni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo ten przepis, ja też, jestem na diecie, ale tylko przez jakiś czas muszę unikać glutenu i tłuszczu, więc testuję przepisy, które mi w tym pomogą 😊

      Usuń
  2. Super placuszki, idealne na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF