Być może 'falafelki' to tutaj zbyt duże słowo ale do nich właśnie porównałabym tych małych łobuziaków zrobionych z łupinek po gotowanym bobie.
Zmiksowane z płatkami owsianymi i solidną porcją ziół zyskują moc aromatu i konsystencję do złudzenia przypominającą ich arabskich koleżków, a do tego są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek!
Jeżeli tak jak ja jadacie bób bez łupinek, to piętrzy się obok górka burych skórek pełnych witaminy A, B6 i C, które przeważnie wyrzucamy.
Tymczasem można zrobić z nich pyszne kotleciki lub kuleczki, jak w tym wypadku, i wykorzystać jak falafela zawijając w tortilli lub dodać do sałatki albo zjeść do obiadu!
Wyśmienicie sprawdzają się w towarzystwie sosu jogurtowego z oliwą i miętą, która dodaje świeżości! :)
To pyszna przekąska, dzięki której zyskacie nowe, zaskakujące danie w swoim menu, zaskoczycie bliskich i nie zmarnujecie resztek jedzenia, zachowując ich właściwości!
Drzewa szumią niepewnie o zbliżającym się końcu lata, a więc i o końcu letnich smakołyków...ale zanim spowiją nas złote nitki babiego lata, nacieszmy się jeszcze zielenią ♥
Ziołowe falafelki z łupin bobu
Potrzebujesz:
- łupiny z 500g ugotowanego świeżego bobu
- 75g sera feta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 5 łyżek płatków owsianych
- masło klarowane do smażenia
- jogurtu naturalnego
- 4 listki świeżej mięty - posiekane
- pieprz
- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
- mały ząbek czosnku (opcjonalnie) - przeciśnięty przez praskę
1. Wszystkie składniki oprócz masła umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę - dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smaż na rozgrzanym maśle.
1. Wymieszaj wszystkie składniki.
- shells of 500g fresh cooked broad beans
- 75g of feta cheese
- 2 tablespoons of chopped parsley
- 2 tablespoons of chopped dill
- 1/2 teaspoon ground cumin (optional)
- 1 large clove of garlic
- salt and pepper to taste
- 5 tablespoons of oats
- clarified butter for frying
- natural yoghurt
- 4 fresh mint leaves - chopped
- pepper
- 1-2 teaspoons of olive oil
- a small clove of garlic (optional) - squeezed through the press
Świetny przepis na pyszny obiad :) Na pewno chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńdziękuję! serdecznie polecam! :D
Usuń