sobota, 14 sierpnia 2021

Ziołowe falafelki z łupinek bobu

Być może 'falafelki' to tutaj zbyt duże słowo ale do nich właśnie porównałabym tych małych łobuziaków zrobionych z łupinek po gotowanym bobie.
Zmiksowane z płatkami owsianymi i solidną porcją ziół zyskują moc aromatu i konsystencję do złudzenia przypominającą ich arabskich koleżków, a do tego są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek!
Jeżeli tak jak ja jadacie bób bez łupinek, to piętrzy się obok górka burych skórek pełnych witaminy A, B6 i C, które przeważnie wyrzucamy.
Tymczasem można zrobić z nich pyszne kotleciki lub kuleczki, jak w tym wypadku, i wykorzystać jak falafela zawijając w tortilli lub dodać do sałatki albo zjeść do obiadu!
Wyśmienicie sprawdzają się w towarzystwie sosu jogurtowego z oliwą i miętą, która dodaje świeżości! :)
To pyszna przekąska, dzięki której zyskacie nowe, zaskakujące danie w swoim menu, zaskoczycie bliskich i nie zmarnujecie resztek jedzenia, zachowując ich właściwości!
Drzewa szumią niepewnie o zbliżającym się końcu lata, a więc i o końcu letnich smakołyków...ale zanim spowiją nas złote nitki babiego lata, nacieszmy się jeszcze zielenią ♥























Ziołowe falafelki z łupin bobu
Potrzebujesz: 

  • łupiny z 500g ugotowanego świeżego bobu
  • 75g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • masło klarowane do smażenia
Dip jogurtowy z miętą:
  • jogurtu naturalnego
  • 4 listki świeżej mięty - posiekane
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • mały ząbek czosnku (opcjonalnie) - przeciśnięty przez praskę
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki oprócz masła umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę - dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smaż na rozgrzanym maśle.
3. Podawaj od razu.

Dip jogurtowy z miętą
1. Wymieszaj wszystkie składniki.

Smacznego!




Herbal falafels made of broad beans shells
Ingredients:
  • shells of 500g fresh cooked broad beans 
  • 75g of feta cheese
  • 2 tablespoons of chopped parsley
  • 2 tablespoons of chopped dill
  • 1/2 teaspoon ground cumin (optional)
  • 1 large clove of garlic
  • salt and pepper to taste
  • 5 tablespoons of oats
  • clarified butter for frying
Yoghurt dip with mint:
  • natural yoghurt
  • 4 fresh mint leaves - chopped
  • pepper
  • 1-2 teaspoons of olive oil
  • a small clove of garlic (optional) - squeezed through the press
Method:
1. Place all ingredients except the butter in a blender and blend until smooth - season to taste with salt and pepper.
2. Shape into walnut-sized balls and fry in hot butter.
3. Serve it right away.

Yoghurt dip with mint
1. Mix all ingredients.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...