sobota, 14 sierpnia 2021

Kalarepa – jarzynka z kalarepki

 


Kalarepajarzynka z kalarepki, kalarepka duszona, przepis z książki Kucharz Warszawski z 1889 roku.

Kalarepa dobra jest tylko bardzo młoda. Po obraniu poprzekrawać na połowę albo pokrajać w plasterki lub kostkę i udusić w maśle, podlawszy trochę rosołem; gdy już miękka zapalić masłem z mąką, wsypać cukru, siekanej pietruszki i wydać. Do każdej jarzyny młodej soli się woda i we wrzącą dopiero wrzuca się jarzynkę; starsza soli się w czasie gotowania i nalewa zimną wodą, ale koniecznie miękką.”



  • Kalarepka,

  • sól,

  • cukier,

  • 2 łyżki masła,

  • 1 łyżka mąki,



Kalarepkę obrać i pokroić, ja pokroiłam w julienne (zapałki).

Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody.

Lekko osolić, dodać szczyptę cukru i łyżkę masła.

Dusić.

1 łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać mąkę i mieszając zasmażyć nie rumieniąc.

Dodać do kalarepki. Wymieszać.

Zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Można posypać natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz