Ryż z brokułami – bardzo proste danie i bardzo smaczne. Pożywne – idealne na obiad lub kolację. W tym przypadku bezglutenowe bo na bazie ryżu, ale można go zastąpić innymi ziarnami.
Danie powstało jako odzwierciedlenie w kuchni zasady nie marnuję jedzenia – wykorzystałam w nim ryż pozostały z obiadu z dnia poprzedniego.
Ryż podałam z kukurydza w kolbach gotowaną, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewkami i zimnym arbuzem.
Dzieci moje mniejsze, które nie przepadają za tego typu daniami jadły naleśniki z twarogiem, morelami i bananami na słodko.
PRZEPIS NA RYŻ Z BROKUŁAMI
Składniki:
- 2 cebule – miałam czerwone
- 5 łyżek oliwy
- 100g boczku wędzonego
- 1 mala marchewka
- 1 brokuł
- 1 kolba kukurydzy
- 1,5-2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Jak zrobić ryż z brokułami:
- Najpierw na dużej patelni rozgrzewam oliwę.
- Następnie na oliwie podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę i boczek pokrojone w kostkę.
- Potem brokuła myję, siekam drobno i wrzucam na patelnię.
- Zaraz potem ziarno kukurydzy okrajam z kolby i wrzucam na patelnię.
- Następnie dodaję przyprawy, mieszam i podsmażam kilka minut.
- Potem dodaję ryż, podsmażam aż będzie gorący.
- Finalnie doprawiam do smaku.
Sukces polega na tym, że zdobywa się to co się chciało. Szczęście polega na tym, że podoba się to co się ma. E.G.
Kolejny świetny wpis na Twojej stronie. Wygląda naprawdę super. A nawet może i lepiej!
Świetne przepisy!Polecam!