Ryż z brokułami – bardzo proste danie i bardzo smaczne. Pożywne – idealne na obiad lub kolację. W tym przypadku bezglutenowe bo na bazie ryżu, ale można go zastąpić innymi ziarnami.

Danie powstało jako odzwierciedlenie w kuchni zasady nie marnuję jedzenia – wykorzystałam w nim ryż pozostały z obiadu z dnia poprzedniego.

Ryż podałam z kukurydza w kolbach gotowaną, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewkami i zimnym arbuzem.

Dzieci moje mniejsze, które nie przepadają za tego typu daniami jadły naleśniki z twarogiem, morelami i bananami na słodko.

 

PRZEPIS NA RYŻ Z BROKUŁAMI

Składniki:

  • 2 cebule – miałam czerwone
  • 5 łyżek oliwy
  • 100g boczku wędzonego
  • 1 mala marchewka
  • 1 brokuł
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1,5-2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

Jak zrobić ryż z brokułami:

  1. Najpierw na dużej patelni rozgrzewam oliwę.
  2. Następnie na oliwie podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę i boczek pokrojone w kostkę.
  3. Potem brokuła myję, siekam drobno i wrzucam na patelnię.
  4. Zaraz potem ziarno kukurydzy okrajam z kolby i wrzucam na patelnię.
  5. Następnie dodaję przyprawy, mieszam i podsmażam kilka minut.
  6. Potem dodaję ryż, podsmażam aż będzie gorący.
  7. Finalnie doprawiam do smaku.

 

ryz z brokułami