Menu Zamknij

Naleśniki z cukinią i marchewką

Na moim blogu znajduje się już kilka przepisów na naleśniki wytrawne, które bardzo smakują moim domownikom. Są to między innymi naleśniki z porem lub z farszem z młodej kapusty. Tym razem mam dla Was przepis na pyszne naleśniki z cukinią i marchewką. Jak już kilkakrotnie wspomniałam, to warzywo mam z własnego ogrodu, więc muszę jakoś wykorzystać jego nadmiar, więc padło na naleśniki z cukinią. Do farszu, oprócz tytułowego warzywa, dodałam też marchewkę i kawałek pora, a całość doprawiłam papryczką chili (może być w proszku), aby danie miało bardziej wyrazisty smak. Naleśniki z cukinią i marchewką to idealny pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny, a takie danie możemy przygotowywać przez cały rok.

Naleśniki z cukinią i marchewką

Składniki na Naleśniki z cukinią i marchewką:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mleka lub 2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Farsz:

  • 2 młode cukinie (około 500 g)
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek pora (100 g)
  • 1/2 papryczki chili
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Naleśniki z cukinią i marchewką

Przygotowanie Naleśników z cukinią i marchewką

  1. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, wlać mleko i wsypać mąkę pszenną. Zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto odstawić na 15-20 minut.
  2. Cukinie umyć, osuszyć, odkroić końcówki, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  3. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej do miski z cukinią.
  4. Por umyć, pokroić w półplasterki.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojony por, chwilę podsmażyć. Następnie dodać potartą cukinię i marchewkę, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażyć około 6-7 minut cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Do warzyw dodać starty żółty ser. Pomieszać i smażyć do momentu roztopienia sera. Patelnię zdjąć z ognia i farsz pozostawić do lekkiego przestudzenia.
  6. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i nabierką wlać porcje ciasta, rozprowadzić po całej patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Postępować tak do wyczerpania ciasta.
  7. Na brzegu każdego naleśnika wyłożyć 2 łyżki farszu i zawijać jak krokiety jak na załączonym zdjęciu. W taki sposób zawinąć wszystkie naleśniki. Ponownie na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ponownie podsmażyć zawinięte naleśniki układając miejscem łączenia do dołu.
Naleśniki z cukinią i marchewką
Naleśniki z cukinią i marchewką
Opublikowany wObiad

11 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *