Dżem z czerwonej porzeczki

M&B
Dżem z czerwonej porzeczki

Domowy dżem z czerwonej porzeczki zawdzięczamy znajomym Mamy, którzy zaproponowali nam oberwanie kilku krzaczków czarnej i czerwonej porzeczki. Ta propozycja niezmiernie nas ucieszyła, bo bardzo lubimy przetwory z porzeczek, a dżemy z nich są jednymi z najlepszych. Czerwone porzeczki już się osypywały, ale owoców starczyło na zrobienie nalewki oraz dżemu porzeczkowego. Mając tylko 4 małe słoiczki, długo będziemy je obracać w dłoniach, zastanawiając się, czy koniecznie musimy je otworzyć. 😉

Dżem z czerwonej porzeczki – składniki




Wykonanie

Owoce czerwonej porzeczki opłukać w zimnej wodzie i oddzielić od gałązek.

Wsypać je do garnka, dosypać cukier i wmieszać go w owoce. Garnek postawić na ogniu, całość doprowadzić do wrzenia, po czym ogień zmniejszyć i gotować 1 1/2 – 2 godziny. Początkowo podczas gotowania porzeczki puszczą dużo soku, ale wraz z upływającym czasem, masa stanie się ciemniejsza i gęstsza.

Gorący dżem z czerwonej porzeczki przelewać do wymytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić pokrywkę i na niej postawić słoiczek. Cały proces przelewania, zakręcania i odstawiania słoików należy wykonywać w rękawicach kuchennych lub przez bawełnianą ściereczkę, gdyż słoiki są bardzo gorące. Po przestygnięciu słoików można je odwrócić i przenieść do piwnicy lub spiżarni.

Dżem z czerwonych porzeczek można także zapasteryzować. Dobrze zamknięte słoiczki wstawić do garnka z dnem wyłożonym bawełnianą ściereczką, wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików (do 3/4 ich wysokości). Garnek przykryć pokrywką, wodę doprowadzić do wrzenia. Słoiki gotować 20 minut, następnie wyjąć je i ustawić do góry dnem, odczekać aż wystygną.




Dżem z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dżem z czerwonej porzeczki
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis