Łosoś zapiekany w sosie z jogurtu greckiego

Autor Pieprzyć z Fantazją

Wyśmienite podanie łososia, zapewniam, że polubisz taką wersję ryby, możesz zaserwować to danie z ulubionymi dodatkami.

Łosoś zapiekany w sosie z jogurtu greckiego – przepis na to danie dostałam od mojej Doroty z Gór…tak od kilku lat w kontaktach tak mam zapisaną Dorotę, którą poznałam w górach, podobnie mam też zapisanego jej Janusza. Pisałam o nich Wam już kiedyś, to z nimi biegam po górskich szlakach.
Danie w efekcie finalnym nie prezentuje się elegancko, ale z uporem maniaka kombinowałam jak Was zachęcić do wypróbowania receptury. Ten przepis wykonałam na wizji w TVP, wyszło mi całkiem ładnie, ale od tamtej pory dopracowałam szczegóły. Bardziej sprawdzi się jogurt grecki niż jogurt gęsty.

Łosoś zapiekany w sosie z jogurtu greckiego to danie przygotuj na uroczysty obiad czy na powitanie ukochanych osób, przygotuj na obiad dla rodziny. Rozsmakujesz się jeszcze bardziej jak kupisz łososia jurajskiego.
Łosoś jurajski jest hodowany w wysoko zmineralizowanej wodzie, nie zawiera antybiotyków i jest odseparowany od świata zewnętrznego.

Łosoś zapiekany w sosie z jogurtu greckiegoskładniki:

1 kg fileta z łososia
sól do oprószenia
Marynata:
300 g jogurtu greckiego
2 – 3 ząbki czosnku
ok. 2 cm świeżego imbiru lub jedna łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki chilli
1,5 łyżeczki soli
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
2 pomidory
1-2 czerwone cebule
oliwa z oliwek

Łosoś zapiekany w sosie z jogurtu greckiego – wykonanie:

  • przygotuj sos do łososia: wymieszaj jogurt grecki ze starty imbirem, sokiem z cytryny i pozostałymi składnikami
  • 1/3 sosu wylej do blaszki do zapiekania a na to wyłóż pokrojone filety z łososia, ja kroiłam je w kawałki ok. 5-6 cm
  • oprósz solą mięso
  • na łososia wyłóż pozostałą część sosu
  • na każdy kawałek mięsa połóż po plastrze pomidora
  • całość oprósz pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulą, cebulę wcześniej obtocz w oliwie z oliwek, to nie przypali się z wierzchu
  • piecz łososia w 180 stopniach ok. 20 minut, tu dodam, że są różne grubości fileta z tej ryby i długość pieczenia może się wydłużyć
  • podawaj tylko na ciepło!

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni

Kupiłaś mnie tym daniem! łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Chętnie bym zjadła takie danie

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x