wtorek, 10 sierpnia 2021

Najlepsze owsiane ciastka z czekoladą

Ostatnich kilka deszczowych i chłodniejszych dni pozwoliło zwolnić i wziąć głębszy oddech w wakacyjnym szale słonecznych zabaw i wojaży.
Lubię upiec wtedy coś słodkiego, co rozpieści podniebienie przytulnością, a ciasteczka z czekoladą chodziły już za mną od tygodnia.
Kilka ruchów łyżką, która w wesołym tańcu w misce łączy owsiane płatki z aromatyczną pastą sezamową, miodem i rubinowymi owocami suszonej żurwiny.
Do tego kawałki posiekanej czekolady i odrobina soli, która wybija smak czekolady pod niebiosa i harmonizuje wszystkie smaki :)
Jeżeli wolisz, możesz wymienić żurawinę na daktyle lub rodzynki.
Złociste, chrupiące brzegi ciastek kryją w swoich ramionach miękkie wnętrze pełne czekoladowej kremowości, z aromatem ciepłego sezamu i lekko kwaskowatych owoców żurawiny.
Za oknem ciepły, letni deszcz kolejny dzień miarowo podlewa okoliczne łąki, a w kuchni pachnie złotawą rozkoszą i ulubioną kawą.
Przyłączysz się? :)








































Owsiane ciastka z czekoladą
Potrzebujesz:
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka owsianych płatków górskich
  • 2 płaskie łyżki mąki / 3 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżka suszonej żurawiny / rodzynek / 3 posiekane daktyle
  • 1/2 tabliczki posiekanej ciemnej czekolady
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz tahini z miodem i ekstraktem z wanilii.
2. Dodaj do miski wszystkie pozostałe składniki z masą sezamową i dokładnie wymieszaj
3. Z powstałej masy formuj kulki wielkości piłki pingpongowej, następnie lekko rozpłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piecz w 180*C przez 10-12min.

Smacznego!










































Oatmeal cookies with chocolate
Inredients:
  • 1/2 cup of tahini
  • 1/3 cup of honey
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 1/2 teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 cup of old-fashioned oats
  • 2 flat tablespoons flour / 3 tablespoons almond flour
  • 1 tablespoon dried cranberries / raisins / 3 chopped dates
  • 1/2 bar of chopped dark chocolate
Method:
1. In a bowl, combine tahini with honey and vanilla extract.
2. Add all the remaining ingredients with the sesame paste to a bowl and mix thoroughly
3. Form balls the size of a ping-pong ball from the mass, then flatten them slightly and place them on a baking sheet lined with baking paper.
4. Bake at 180*C for 10-12 minutes.

Enjoy!




6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis na owsiane ciastka z czekoladą :) Nietypowy i pyszny! Na pewno chętnie z niego skorzystam. Ile ciastek wychodzi z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam! Jeżeli skorzystasz z wgańskiej czekolady, staną sie totalnie wegańskie :D
      Ilość zależy od tego, jak duże są ciasta ale mniej więcej ok. 10-12 takich klasycznych sztuk :)

      Usuń
  2. Świetny przepis! Uwielbiam owsiane ciastka i trafiłam do Ciebie szukając właśnie nowego przepisu na ciasteczka - dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe i pyszne ciasteczka domowe, z miodem i czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak! zapewniam, że nie są przesłodzone, a smaki idealnie się ze sobą przeplatają :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...