KREM Z MICHAŁKÓW KLASYCZNYCH

by Magdalena Indyka
krem z michałków klasycznych, krem z cukierkami, krem z ciemnych michałków do tortu, krem do tortu,
image_print

Krem z michałków klasycznych do tortu to przepyszny krem z cukierkami Michałki. Krem wykorzystałam do tortu Dwa Michały, gdzie znajdziecie również krem z białych Michałków! Słodycz kremu z michałkami można przełamać żelką lub frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 220 ml śmietanki kremówki 36%
  • 136 g cukierków Michałki klasyczne (8 szt)
  • 60 g mlecznej czekolady (można zastąpić cukierkami)
  • 120 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę z pokrojonymi cukierkami. Powoli całość mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się czekolady i cukierków możecie przez chwilę podgrzać całość na małym ogniu. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę z cukierkami i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem.
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. Krem z michałków klasycznych można zrobić w inny sposób: Krem z michałkami.
  5. Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml, a mascarpone zwiększyć o 20 g. 
Uwagi:
  1. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Michałków: połączenia smakowe.
  3. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  4. W kremie możecie modyfikować ilość białej czekolady i cukierków, jeśli będzie dla Was za słodki. Pamiętajcie jednak, że to wpłynie nie tylko na smak kremu, ale również na jego stabilność. Dlatego trzeba odpowiednio zwiększyć ilość mascarpone.
  5. Użyłam Michałki klasyczne z Wawel.
  6. Krem z Michałków klasycznych zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone nawet o połowę. 

Smacznego 🙂


krem z michałków klasycznych, prosty krem do tortu, krem z cukierkami, krem z ciemnych michałków do tortu, krem do tortu,

krem z michałków klasycznych, krem z cukierkami, krem do tortu z ciemnych michałków do tortu, krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

22 komentarze

Sylwiasylwiasycf 10/02/2024 - 13:30

W sklepie Smietana kremowki 36 % pokoju czy w lodowce..

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/02/2024 - 20:37

Ja moje śmietanki trzymam w lodówce. Ale jeśli w przepisie pisze, że trzeba podgrzać śmietankę, aby coś w niej rozpuścić to może być w temp. pokojowej. Ale czasami do drugiego kremu trzeba użyć schłodzonej śmietanki. Dlatego zawsze trzymam je w lodówce i taką schłodzoną podgrzewam potem.

Odpowiedź
Sylwia 27/10/2023 - 13:32

Dzien dobry! Przymierzam się do wykonania tortu na roczek syna i chciałabym wykorzystać do przełożenia jednego z blatów Pani przepis na krem z michałków. W przepisie napisała Pani, żeby krem wykładać na biszkopt od razu po wykonaniu, bo inaczej się zwarzy. Proszę o podpowiedz: czy to będzie Ok jeśli po przełożeniu tortu takim kremem, tort odstoi dobe w lodowce zanim go otynkuje i udekoruje? Czy zarażenie grozi mu tylko jeśli nie znajdzie się na cieście? Dobrze rozumiem? Z góry dziękuje za podpowiedz!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/10/2023 - 21:32

Dobrze Pani rozumie 🙂 W misce (po schłodzeniu w lodówce) grozi mu zwarzenie. Ale w torcie, między blatami biszkoptu, nic mu nie grozi 🙂 Po złożeniu tort do lodówki na noc i potem śmiało go można otynkować.

Odpowiedź
Sylwia 15/11/2023 - 00:14

Pani Magdo, zrobiłam! Wyszło pysznie. Do drugiego piętra użyłam takich samych proporcji jak w przepisie ale michałki zamieniłam na tiki taki, genialne! Dziękuje 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/11/2023 - 22:11

Bardzo się cieszę i dziękuję za pomysł na krem z Tiki Taki 🙂 Bardzo lubię te cukierki!

Odpowiedź
Sylwia 23/03/2023 - 08:57

Zapomniałam kupić czekolady mlecznej i masę będę robić dopiero po pracy a chciałam dzisiaj przełożyć tort.
Ile mniej więcej muszę trzymać masę w zamrażalniku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/03/2023 - 09:49

Masy nie trzymamy w zamrażalniku przez cały czas, aby nie zamarzła. Co kilka minut trzeba wyciągać i mieszać dokładnie masę. Masa z czekoladą szybko gęstnieje. Jeśli lodówka mocno chłodzi powinny wystarczyć 4 godziny chłodzenia. Można w międzyczasie włożyć do zamrażalki, aby przyśpieszyć chłodzenie, ale trzeba ją mieszać, aby masa nie zamarzła.

Odpowiedź
Kasia 04/10/2022 - 13:00

Czy może być śmietanka 30 % ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/10/2022 - 13:31

Może 🙂 Można dać 10 g/ml mniej śmietanki.

Odpowiedź
Kasia 04/10/2022 - 13:35

Jejku jest Pani megaaaaa 😍😍 Dziękuję za tak szybką odpowiedź 😘😘😘😘😘

Odpowiedź
Paula1210 04/10/2022 - 10:49

Witam 🙂 czy to masy jakieś określone cukierki Michałki są wykorzystane ? Czy mogą być michałki z Hanki ? Pozdrawiam.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/10/2022 - 13:32

Krem robiłam zawsze z michałków z Wawelu. Inne michałki mogą różnić się konsystencją i krem może się różnić stabilnością. Nie wiem jak bardzo. Ale proszę mieć to na uwadze, że krem może trochę inaczej wyglądać.

Odpowiedź
Nadia 20/05/2022 - 12:33

A może być gorzka czekolada zamiast mlecznej?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/05/2022 - 14:52

Może, tylko to już będzie wtedy mocniejszy smak, który nie przypomina cukierków Michałki.

Odpowiedź
Żaneta 20/10/2022 - 19:04

Witam czy koniecznie trzeba odstawić krem na noc do lodówki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/10/2022 - 22:02

Nie trzeba. Ważne aby był dobrze schłodzony przez kilka godzin.

Odpowiedź
Aleksandra 08/12/2022 - 22:24

Chce zrobić krem z Michałków, jest podany czas min. 6 godzin w lodówce przed połączeniem z mascarpone, czy dłuższy czas niż 6 godzin wpłynie na efekt końcowy kremu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/12/2022 - 10:43

Nie 🙂 Spokojnie można dłużej chłodzić masę.

Odpowiedź
M 18/10/2021 - 18:12

Tort na bazie tego kremu – wyśmienity!!!!

Odpowiedź
Klaudia 27/09/2022 - 11:59

Mam takie pytanie. Będę robić 2 torty fi 18 i do każdego z nich chcę dać ten krem 🙂 czy w tym przypadku mogę zrobić większą ilość kremu na raz podwajając ilość składników czy lepiej wyjdzie jak zrobię do każdego osobno ? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/09/2022 - 21:19

Osobiście wolę osobno ubijać krem na każdy blat. Im więcej kremu w misce tym dłuższy czas ubijania. Mi jest wygodniej podzielić sobie to na pół 🙂 Ale bez problemu można zrobić jedną porcję. Tylko wtedy od razu składamy tort. Nie zostawiamy reszty w misce na później.

Odpowiedź