sobota, 7 sierpnia 2021

Ciasto z serem i wiśniami


Bardzo proste i pyszne ciasto z ciasta filo z serem i wiśniami.



  • 4 jajka,

  • 500 g sera białego,

  • 6 łyżek cukru pudru,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • 1,5 - 2 łyżki kakao (u mnie czarne kakao),

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • opakowanie ciasta filo,

  • 1/2 kostki masła,

  • sól,

  • 400 - 500 g drylowanych odsączonych wiśni.



Ser rozgnieść widelcem.

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, ubijając dodawać ser, następnie proszek do pieczenia, kakao i cynamon.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.

Masę serową wymieszać delikatnie z pianą z białek.

Formę do pieczenia, u mnie tortownica o średnicy 24 cm., wysmarować masłem.

W opakowaniu miałam 7 płatów ciasta, jeden odłożyłam na przykrycie ciasta.

Masło roztopić.

Płat ciasta posmarować masłem, położyć na nim drugi płat również posmarować masłem.



Następnie rozsmarować na nich 1/3 część masy serowej.

Na masie ułożyć 1/3 wiśni.

Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.

Otrzymamy 3 takie rulony.

Układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wzdłuż jej ścianek spiralnie do środka. Całość posmarować roztopionym masłem. Płat, który został posmarować masłem „udrapować” na wierzchu. Posmarować masłem.

Przykryć pogniecionym i zmoczonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.




Po 40 minutach zdjąć papier i wstawić ciasto jeszcze na 15- 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz