Onigiri z tuńczykiem

Chciałam dziś zaprosić was do przygotowania japońskiego dania, które u nich traktowane jest jako kanapka. Często zabiera się je do szkoły czy pracy.

Są bardzo proste do przygotowania – jako bazy potrzebujemy ryżu. Nadzieniem mogą być nasze ulubione dodatki, dziś proponuję tuńczyka.

Onigiri może mieć formę trójkąta i można ją nadać wprawnie rekami, ale można też jak ja posłużyć się specjalną foremką.

 

 

PRZEPIS ONIGIRI Z TUŃCZYKIEM

Składniki dla 4-6 osób:

  • 300g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • wodorosty nori

 

Jak zrobić onigiri z tuńczykiem:

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu.
  2. Najpierw ryż płuczemy w wodzie, odsączamy. Następnie zalewamy go ponownie wodą i zostawiamy na 20 min.
  3. Potem znów płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy 3 szkl wody. Gotujemy do miękkości (zajmie to ok 20 min).
  4. Ryż zostawiamy do przestygnięcia
  5. Następnie tuńczyka bardzo dokładnie odsączamy z zalewy, potem mieszamy z majonezem i doprawiamy solą do smaku.
  6. Teraz czas na formowanie onigiri.
  7. Najpierw dłonie zwilżamy wodą. Bierzemy garść ryżu, rozpłaszczamy na dłoni.
  8. Potem na środku umieszaczamy łyżeczkę nadzienia, formujemy kulkę ryżową wciskając nadzienie do środka. Jeśli to konieczne dokładamy trochę ryżu na wierzch.
  9. Na końcu dłońmi formujemy trójkąt.
  10. Finalnie wycinamy nożyczkami z nori  małe prostokąty i obkładamy onigiri.

 

Onigiri z tuńczykiem