Wafle przekładane masą z galaretki i śmietanki

Wafle przekładane masą z galaretki i śmietanki

Były już u nas wafelki z kajmakiem, z masą z mleka w proszku oraz z nadzieniem kakaowym. Nadeszła pora na kolejne popularne andruty waflowe z ptasim mleczkiem z owocowej galaretki i kwaśnej śmietany. Kolorowe przełożenie andrutów sprawia że prezentują się bardzo apetycznie, wyglądają według mnie najsmaczniej spośród wszystkich wyżej wymienionych wafelków. Do ich przygotowania możesz użyć dowolnej galaretki, jednak szczególnie polecam Ci te o intensywnym czerwonym zabarwieniu. Galaretka wiśniowa czy poziomkowa wyglądają pięknie i smakują najbardziej intensywnie, dzięki czemu wafle są wyraziste.

Andruty waflowe z ptasim mleczkiem

Andruty waflowe z ptasim mleczkiem

4.7 z 20 głosów
Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

wafelków
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

310

kcal

Wafle z nadzieniem ptasiego mleczka. Andruty nadziewane owocową galaretką ze śmietaną. Przepis na wafelki z owocową galaretką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli tortowych

  • 100 g masła

  • 150 g zwykłego cukru

  • 400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 2 opakowania galaretki


Sposób przygotowania:

  • Masło wraz z cukrem przełóż do rondelka i podgrzewaj mieszając rózgą kuchenną. Poczekaj aż masło oraz wszelkie kryształki cukru w nim rozpuszczą się i utworzą gładką konsystencję.
  • Wciąż podgrzewając dodaj kwaśną gęstą śmietanę i doprowadź do zagotowania. Pamiętaj o nieustannym mieszaniu, które zapobiegnie przypaleniu się masy.
  • Zdejmij z palnika i dodaj zawartość 2 opakowań owocowej galaretki. Najlepiej sprawdzają się galaretki o intensywnym zabarwieniu (wiśniowa, poziomkowa lub o smaku owoców leśnych). Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do wystudzenia, jednak zważając na to by masa nie była zbyt gęsta i zastygnięta. Jeśli masa zbytnio stężeje, możesz ją ponownie upłynnić podgrzewając krótko.
  • Porcją masę przypominającej ptasie mleczko wyłóż na blat andruta, przykryj kolejnym waflem. Ponownie wyłóż porcję masy i tak do wyczerpania składników.
  • Złożony andrut owiń papierem do pieczenia, dociąż całą jego powierzchnię drewnianą deską. Wstaw na 1 godzinę do lodówki gdzie masa galaretkowa stężeje. Po tym czasie pokrój na mniejsze wafelki, przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełeczku w chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*