Kurczak curry

Kurczak curry to ekspresowy pomysł na obiad w orientalnym stylu. Bogaty, aksamitny sos, soczysty kurczak i kolorowe warzywa – jest tu wszystko, czego potrzeba do pysznego posiłku. Idealny z dodatkiem delikatnego ryżu basmati.

Kurczak curry – tajski obiad w domowym wydaniu

Nie każdy może sobie pozwolić na podróż do Tajlandii (zwłaszcza w ostatnich miesiącach), ale na szczęście mamy jedzenie, dzięki któremu możemy się poczuć jak na jednej z zatłoczonych ulic Bangkoku.

Kurczak curry to jedno z takich dań, które samym zapachem przywołuje orientalny klimat. W całej kuchni unosi się aromat kolendry, imbiru i kurkumy. Gdzieś w tle przebija się lekko słodki zapach mleczka kokosowego. A wszystko łączy się w jedną, spójną, mega aromatyczną całość.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pasta curry podstawą sukcesu

Pod nazwą curry kryje się wiele rzeczy. Zapewne znacie curry jako aromatyczną mieszankę przypraw, najczęściej o żółtym zabarwieniu, które zawdzięcza kurkumie. Wykorzystuje się ją najczęściej w kuchni indyjskiej, w której pod nazwą curry kryje się też rodzaj potraw.

Dzisiejszy kurczak curry nawiązuje do kuchni tajskiej, więc jednym z najważniejszych składników jest tajska pasta curry. Do jej składników najczęściej należą trawa cytrynowa, galangal, czosnek, pasta krewetkowa, limonka kaffir i oczywiście papryczki chili. Pasta jest więc pełna smaków, ale też bardzo ostra! Pamiętajcie o tym, gdy będziecie doprawiać nią dania.

3 rodzaje past curry – czerwona, żółta i zielona. Ich baza jest podobna, ale różnią się kolorami ze względu na dominujący składnik. W przypadku czerwonej są to papryczki chili, w żółtej dominuje kurkuma, a w zielonej kolendra, limonka kaffir i bazylia.

Tajską pastę curry możecie przygotować sami, ale równie dobrze, możecie kupić gotową w sklepie. Większość sklepów spożywczych ma już najczęściej przynajmniej jedną taką pastę w swoim asortymencie.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z całego świata znajdziesz w zakładce KUCHNIE ŚWIATA

Kurczak curry z papryką

Kurczak curry z papryką

Kurczak curry z papryką to pyszny pomysł na obiad w orientalnym stylu. Bogaty, aksamitny sos, soczysty kurczak i kolorowe warzywa to idealne połączenie.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 papryki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 3-4 cm kawałek świeżo startej kurkumy lub 2 łyżeczki świeżej
  • łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • posiekana kolendra lub bazylia do podania
  • ryż basmati lub jaśminowy
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w paski, cebulę w cienkie piórka.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż przez 4-5, aż zacznie się lekko rumienić, a następnie przełóż mięso na talerz.
  • Zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj pastę curry*. Podsmażenie pozwoli wydobyć z niej cały aromat. Smaż przez 1 minutę.
  • Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż przez 3-4 minuty i dodaj z powrotem kurczaka.
  • Dodaj mleczko kokosowe, pastę z tamaryndowca i startą kurkumę. Dopraw solą i smaż przez 5 minut.
  • Podawaj z ryżem basmati lub jaśminowym, posypane posiekaną kolendrą lub tajską bazylią.

Wskazówki

  • Przepis jest na lekko pikantną wersję curry. Dla fanów ostrzejszych dań polecam podwoić porcję pasty curry.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: azjatycka, tajska
Słowo kluczowe: curry, curry z kurczakiem, kurczak, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, orientalny obiad, papryka, pasta curry, pierś z kurczaka, pomysł na szybki obiad, tajski obiad, tajskie curry

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl