cukinia przepisy Wieprzowina

Krążki z cukinii z mięsem mielonym

3 sierpnia 2021
Wydrążone plasterki cukinii nadziewane mięsem mielony z przyprawami panierowane i smażone na patelni - Krążki z cukinii z mięsem mielonym

Krążki z cukinii z mięsem mielonym, smażone na patelni to pomysł na szybki obiad. Przepis na pyszne krążki z cukinii z nadzieniem.  Taką pokrojoną w krążki cukinię można przygotować na różne sposoby. Mogą to być krążki pieczone w piekarniku, krążki zapiekane z serem, krążki panierowane lub krążki smażone na patelni. A jak zrobić krążki z cukinii z mięsem mielonym panierowane?  Jaka cukinia jest najlepsza do przygotowania krążków?

Krążki z cukinii z mięsem 

Smażone krążki z cukinii panierowane w bułce tartej, to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie pysznego warzywa. Tak przyrządzona cukinia jest chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku. Proponujemy dziś przepis na smażone plastry cukinii faszerowane mięsem mielonym. To dość prosty pomysł na cukinię z patelni na obiad. Cukinia smażona w talarkach z mięsnym nadzieniem. Jaka cukinia będzie najlepsza do smażenia?  Taka pomiędzy 25 – 30 cm, taką cukinię można zużyć w całości.  A teraz czas na krążki z cukinii z mięsem mielonym.

 

Zapraszam na przepis 🙂

 

 

Wydrążone plasterki cukinii nadziewane mięsem mielony z przyprawami panierowane i smażone na patelni - Krążki z cukinii z mięsem mielonym

 

 

 

 

Krążki z cukinii  z mięsem mielonym smażone

Składniki 

średniej wielkości cukinia: 2 szt.

mięso mielone wieprzowe lub drobiowe: 300 – 400 g

czosnek: 1 -2 ząbki

cebula: 1 szt.

jajko: 1 szt.

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki: 1 łyżka

Panierka:

bułka tarta

jajko 1 sztuka

olej do smażenia

 

 

Wydrążone plasterki cukinii nadziewane mięsem mielony z przyprawami panierowane i smażone na patelni - Krążki z cukinii z mięsem mielonym

 

 

Przepis na krążki z cukinii z mięsem mielonym

 

Jak zrobić krążki z cukinii na patelni

Jak smażyć krążki z cukinii?

Cukinie umyj  i osusz (nie obieramy). Odetnij końce.  Pokrój w ok. 0,5 cm plastry. Przy pomocy kieliszka, ringu lub noża wytnij  w każdym krążku miejsce na nadzienie. Wykrojony miąższ z cukinii pokrój w drobną  kostkę lub zetrzyj na tarce na grube pazurki.

 

 

 

 

Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj  miąższ z cukinii i smaż, aż woda z cukinii odparuje. Odstaw  do ostygnięcia.

Do mięsa mielonego dodaj podsmażoną cebulę z cukinią, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dodaj  też 2 – 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. Dokładnie mieszaj. Dopraw masę dość mocno, cześć przypraw przejmie delikatna cukinia.

 

 

 

 

Wydrążone cukinie wypełnij nadzieniem. Obtocz  z dwóch stron  w jajku, a następnie w bułce tartej i smaż  na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Po ok. 3 minutach przełóż  na drugą stronę i dosmaż też ok. 2 – 3 minut.  Smażąc drugą stronę możesz przykryć patelnię pokrywką. Cukinia powinna się ładnie zrumienić, ale nie rozpaść. Cukinie solimy przed podaniem, przed smażeniem sól uwalnia wodę i cukinia robi się miękka i   nie chce się zrumienić.

 

Tak przygotowana cukinia świetnie smakuje w połączeniu z ryżem, ale też jako samodzielne danie znakomicie się sprawdza.

 

Wejdź i zobacz: placki z cukinii, cukinia z kurczakiem, cukinia smażona 

 

Smacznego 😊

 

 

Wydrążone plasterki cukinii nadziewane mięsem mielony z przyprawami panierowane i smażone na patelni - Krążki z cukinii z mięsem mielonym

Zobacz również

2 komentarze

  • Renata 4 sierpnia 2021 at 08:41

    Bardzo lubimy cukinię pod każdą postacią, a takie krążki znikają szybciej niż zdążą się usmażyć:)
    buziaki

    • Ela Dziurkowska 4 sierpnia 2021 at 10:26

      Renia, całe wieki…. miło Cię znów powitać. 🥰 To mamy podobnie z tą cukinią, w każdej ilości i pod każdą postacią.
      Buziole

    Zostaw komentarz