Krążki z cukinii z mięsem mielonym, smażone na patelni to pomysł na szybki obiad. Przepis na pyszne krążki z cukinii z nadzieniem. Taką pokrojoną w krążki cukinię można przygotować na różne sposoby. Mogą to być krążki pieczone w piekarniku, krążki zapiekane z serem, krążki panierowane lub krążki smażone na patelni. A jak zrobić krążki z cukinii z mięsem mielonym panierowane? Jaka cukinia jest najlepsza do przygotowania krążków?
Krążki z cukinii z mięsem
Smażone krążki z cukinii panierowane w bułce tartej, to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie pysznego warzywa. Tak przyrządzona cukinia jest chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku. Proponujemy dziś przepis na smażone plastry cukinii faszerowane mięsem mielonym. To dość prosty pomysł na cukinię z patelni na obiad. Cukinia smażona w talarkach z mięsnym nadzieniem. Jaka cukinia będzie najlepsza do smażenia? Taka pomiędzy 25 – 30 cm, taką cukinię można zużyć w całości. A teraz czas na krążki z cukinii z mięsem mielonym.
Zapraszam na przepis 🙂
Krążki z cukinii z mięsem mielonym smażone
Składniki
średniej wielkości cukinia: 2 szt.
mięso mielone wieprzowe lub drobiowe: 300 – 400 g
czosnek: 1 -2 ząbki
cebula: 1 szt.
jajko: 1 szt.
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki: 1 łyżka
Panierka:
bułka tarta
jajko 1 sztuka
olej do smażenia
Przepis na krążki z cukinii z mięsem mielonym
Jak zrobić krążki z cukinii na patelni
Jak smażyć krążki z cukinii?
Cukinie umyj i osusz (nie obieramy). Odetnij końce. Pokrój w ok. 0,5 cm plastry. Przy pomocy kieliszka, ringu lub noża wytnij w każdym krążku miejsce na nadzienie. Wykrojony miąższ z cukinii pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na grube pazurki.
Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj miąższ z cukinii i smaż, aż woda z cukinii odparuje. Odstaw do ostygnięcia.
Do mięsa mielonego dodaj podsmażoną cebulę z cukinią, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dodaj też 2 – 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. Dokładnie mieszaj. Dopraw masę dość mocno, cześć przypraw przejmie delikatna cukinia.
Wydrążone cukinie wypełnij nadzieniem. Obtocz z dwóch stron w jajku, a następnie w bułce tartej i smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Po ok. 3 minutach przełóż na drugą stronę i dosmaż też ok. 2 – 3 minut. Smażąc drugą stronę możesz przykryć patelnię pokrywką. Cukinia powinna się ładnie zrumienić, ale nie rozpaść. Cukinie solimy przed podaniem, przed smażeniem sól uwalnia wodę i cukinia robi się miękka i nie chce się zrumienić.
Tak przygotowana cukinia świetnie smakuje w połączeniu z ryżem, ale też jako samodzielne danie znakomicie się sprawdza.
Wejdź i zobacz: placki z cukinii, cukinia z kurczakiem, cukinia smażona
Smacznego 😊
2 komentarze
Bardzo lubimy cukinię pod każdą postacią, a takie krążki znikają szybciej niż zdążą się usmażyć:)
buziaki
Renia, całe wieki…. miło Cię znów powitać. 🥰 To mamy podobnie z tą cukinią, w każdej ilości i pod każdą postacią.
Buziole