wtorek, 3 sierpnia 2021

Jarzynka z rzodkiewek - rzodkiewki duszone


Jarzynka z rzodkiewek, rzodkiewki duszone są świetnym dodatkiem do dań mięsnych i nie tylko.

Duszone rzodkiewki, przepis z książki Książka kucharska Idy Plucińskiej z 1927 roku.

Tak przygotowane rzodkiewki są bardzo delikatne i smaczne.

Jak pisała Ida Plucińska: „Jest to najsmaczniejsza i najdelikatniejsza jarzyna.”


Rzodkiewki pokroić w plasterki lub zapałki, zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut.

Po tym czasie wylać wodę.

Rzodkiewki włożyć do garnka i wlać zimną wodę, tak aby nie do końca przykryła rzodkiewki.

Dodać łyżkę masła i gotować.

Gdy rzodkiewka będzie miękka dodać szczyptę cukru i osolić do smaku.

Na patelni lekko zrumienić mąkę, dodać masło, zamieszać. Przelać masło do rzodkiewki, wymieszać.



  • 250 g rzodkiewek,

  • 2 łyżki masła,

  • 1/4 – 1/2 mąki pszennej,

  • sól,

  • cukier,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz