Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Szkocja / Scotland Ziemniak w Kuchni Świata / Potato in the Kitchen of the World

Szkockie bułeczki Tattie

Tattie scons

Szkockie bułeczki Tattie z jajkiem i fasolą

Tattie scons

Szkockie bułeczki Tattie Scones. Mówi się też o nich szybki chleb. Chociaż pierwotnie był przyrządzany z ziemniaków i owsa, to w późniejszym okresie owies zamieniono na mąkę.

Tattie Scones powstały prawdopodobnie na początku XVI wieku w Szkocji i jedna z teorii głosi, że nazwa pochodzi od holenderskiego słowa – schoonbrot-czyli piękny chleb. Jednak Szkoci zapewne wybiorą drugą opcję, która mówi, że pochodzi od-Stone of Destiny-gdzie koronowano Królów Szkocji.

Buleczki ziemniaczane

Bez względu na to gdzie powstały jest to wspaniałe wykorzystanie resztek ziemniaków i nieodzowny element szkockiego śniadania.

Szkockie bułeczki Tattie

Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, zapraszam na Szkockie bułeczki Tattie i życzę Ci smacznego.

Dane Techniczne Szkockich bułeczek Tattie

  • Ilość Porcji – 18 Tattie

  • Czas Przygotowania – 45 minut


  • Kalorie na Tattie – 79
  • Białko – 1
  • Węglowodany – 11
  • Tłuszcze – 3

.. Nie każdy może być truflą.
Większość z nas to ziemniaki.
A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być…

Massimo Bottura z Książki:

„Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni”

Placek jajko fasola

Przede wszystkim musimy przygotować składniki

  • Ziemniaki – 800 gram

  • Mąka – 100-150 gram

  • Masło – 60-70 gram

  • Sól – do smaku

  • Proszek do pieczenia lub Soda oczyszczona – 1 łyżeczka

  • Dodatki ⤵️

  • Sadzone jajko

  • Fasola czerwona – 1 puszka

  • Szczypiorek – biała część

  • Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 3-5 łyżek

  • Ocet winny czerwony – 2-3 łyżki

  • Sól – do smaku

  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku

Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Tattie

  • Po pierwsze musisz obrać i ugotować ziemniaki, by były ugotowane ?

  • Po drugie do chłodnych, oczywiście ugotowanych ziemniaków dodaj proszek do pieczenia lub sodę, płynne masło i mąkę. Dopraw solą i bardzo dobrze ugnieć i wymieszaj.

  • Teraz po trzecie przełóż masę ziemniaczaną na powierzchnię roboczą podsypana mąka i chwilę wyrabiaj, po czym wałkiem drewnianym ? rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

  • W międzyczasie rozgrzej patelnię.

  • Po czwarte przy pomocy ringów kuchennych wytnij Tattie i smaż je na rozgrzanej patelni na złoto – brązowy kolor z każdej strony.

  • Oczywiście jak pisałem to śniadaniowe bułeczki, więc idealne będzie sadzone jajko, chyba wiesz jak je zrobić i fasola czerwona, która tak sobie wymyśliłem.

  • Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego ? dodaj fasolkę, bez płynów i białą część szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem, chwilę smaż, często mieszając.

  • Na koniec wlej ocet winny, wymieszaj i grzej, aż płyny odparują i gotowe.

Szkockie Tattie

Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania mojego skromnego profilu. Od jakiegoś czasu pod zdjęciami znajdują się oczywiście przepisy. ⤵️

Dołącz do mojej grupy na Facebook ❗

W związku z tym zapraszam Cię jak zawsze do grupy kulinarnej na Facebook.

Facet w Kuchni-gotowanie pod wpływem.

Grupę tworzą przede wszystkim ludzie z pasją do gotwania. Zarówno amatorzy jak i zawodowcy. Znajdziesz tam dziesiątki przepisów.

Dlatego dołącz do Naszej Kuchni ❗

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. Agata :

    Świetnie ???

Skomentuj

[instagram-feed]