Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami
Ciasta,  Torty

Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami

Kiedy pełnia lata, to może powstać taki tort śmietankowy z truskawkami i borówkami. Świeże owoce idealnie komponują się z delikatnym kremem śmietankowym. Tort jest łatwy i nawet największy amator sobie z nim poradzi 🙂

UWAGA: szklanka 200 ml

Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm:

8 jajek

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie zmniejszam obroty o połowę, dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boczków nie smaruję. Wylewam do tortownicy ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.

Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).

Do nasączenia tortu:

1 ½ szklanki letniej herbaty

Krem śmietankowy:

600 ml śmietanki 30%

500 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

200 g świeżych truskawek

200 g świeżych borówek

Przygotowanie:

Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i delikatnie miksuję na niskich obrotach, aż składniki się połączą.

Krem dzielę na pół. Truskawki kroję w kostkę, borówki na połowę, jeśli są duże.

Pierwszy blat tortu nasączam 1/3 herbaty, wykładam połowę kremu, na to pokrojone truskawki, przykrywam drugim blatem, który również nasączam, na to drugą połowę kremu, borówki i przykrywam trzecim blatem. Ostatni blat również nasączam.

Tort wstawiam do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Następnie przygotowuję tynk:

550 g miękkiego masła

200 g białej czekolady

200 ml mleka skondensowanego słodzonego

Przygotowanie:

Masło należy wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej, musi być miękkie, ale nie lejące.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.

Mleko skondensowane musi być w temperaturze pokojowej.

Masło ucieram do białości, dodaję po łyżce mleko skondensowane, cały czas ucieram. Następnie dodaję powoli rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia się składników.

2-3 łyżki kremu odkładam do miseczki i dodaję niebieski barwnik.

Schłodzony tort wyciągam z lodówki, okładam cienką warstwą kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku, z niebieskiego kremu robię „ciapki” na torcie i rozprowadzam packą wyrównując. Tort wędruje ponownie do lodówki na 30 minut.

Teraz mogę dodać ozdoby. Na życzenie były to chmurki z masy czekoladowej, tęcza i żelki.

Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami gotowy. Smacznego 🙂

Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami

Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami

Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here