Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Słowacja / Slovakia

Placki ziemniaczane Zemiakové placky

Placki ziemniaczane Zemiakové placky

Naleśniki ziemniaczane Zemiakové placky

Placki ziemniaczane Zemiakové placky ze Słowacji niby takie jak nasze a jednak zupełnie inne ?

Kuchnia Słowacka jest różnorodna, z dużą ilością elementów Kuchni Czech, Polski, Węgier czy też Ukrainy. 

I tym razem nie jest inaczej. Placki ziemniaczane znane są w każdym z tych narodów, ale każdy ma swoją wersję. 

Naleśniki ziemniaczane

Mam przyjemność pracować z Lenką, pozdrawiam ?, która pochodzi ze Słowacji i kiedy przyniosłem jej swoją wersję jej rodzimych Zemiakové Placky, byłem pełen obaw, strachu, lęku, ponieważ moje placki były z piekarnika nie z patelni ?. 

Jakie było moje zdziwienie gdy usłyszałem… Moja babcia też robiła w piekarniku… Ale, bo zawsze jest, jakie ? powinno być więcej czosnku i majeranku ?

Wymyśliłem sobie do tego kiszoną kapustę z bekonem i suszonymi pomidorami. Lenka i moje domowe Jury stwierdziło… Rewelacja ?

Kapusta z boczkiem i suszonymi pomidorami

Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, zapraszam na Placki ziemniaczane Zemiakové Placky i życzę Ci smacznego. 

Dane Techniczne Zemiakové placky

  • Ilość Porcji – 9 Placków

  • Czas Przygotowania – 45-60 minut


  • Kalorie na Placka – 169
  • Białko – 5
  • Węglowodany – 28
  • Tłuszcze – 3

.. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki. A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być…

Massimo Bottura z Książki:

„Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni”

Zemiakové placky

Przede wszystkim musimy przygotować składniki

  • Ziemniaki – 1.2 kg

  • Masło – 25 gram

  • Cebula – 1-2 sztuki

  • Jajko – 2 sztuki

  • Mąka – 50-70 gram

  • Czosnek – 5 ząbków

  • Majeranek suszony – 5 łyżeczek

  • Sól – do smaku

  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku

  • Dodatek ⤵️

  • Kapusta kiszona – 700 gram

  • Suszone pomidory – 100 gram

  • Bekon w kostkach – 400 gram

  • Sól – do smaku

  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku

Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Placki ziemniaczane Zemiakové placky

  • Po pierwsze obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj na grubych oczkach i bardzo dobrze odciśnij z płynów.

  • Po drugie dodaj jajka, mąkę i starty czosnek, majeranek, sól i pieprz. Bardzo dobrze wymieszaj.

  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  • Po trzecie uformuj placki ziemniaczane i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Po czwarte pomaluj górę placków połową płynnego masła i wstaw do piekarnika na jakieś 20 – 25 minut.

  • Teraz po piąte obróć ostrożnie placki i jeszcze bardziej ostrożnie pomaluj drugą stronę pozostałym masłem. Wstaw ponownie na jakieś 20-25 minut.

  • W międzyczasie przygotuj rewelacyjną kapustę kiszoną.

  • Po pierwsze na zimna patelnię połóż kostki bekonu, tak by podczas rozgrzewania wytapiał się tłuszcz, następnie dodaj pokrojone suszone pomidory. Chwilę podsmaż i wrzuć odlaną z wody kapustę. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i grzej, aż kapusta będzie lekko podpieczona.

Placki ziemniaczane

Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania mojego skromnego profilu. Od jakiegoś czasu pod zdjęciami znajdują się oczywiście przepisy. ⤵️

Dołącz do mojej grupy na Facebook ❗

W związku z tym zapraszam Cię jak zawsze do grupy kulinarnej na Facebook.

Facet w Kuchni-gotowanie pod wpływem.

Grupę tworzą przede wszystkim ludzie z pasją do gotwania. Zarówno amatorzy jak i zawodowcy. Znajdziesz tam dziesiątki przepisów.

Dlatego dołącz do Naszej Kuchni ❗

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Kolejne pyszne danie do wypróbowania, nie nadążam za Tobą kolego ?

    1. Ups… Dziękuję ?

Skomentuj

[instagram-feed]