Sałatka brokułowa z wędzonym łososiem i fetą

Kolejna wariacja na temat sałatki brokułowej w sosie czosnkowym. Tym razem z jajkiem, wędzonym łososiem i kukurydzą.

Fajna, a nawet bardzo fajna.

Zjedliśmy ją ze smakiem. Polecam i Wam.

  • 1 duży brokuł
  • 4 jajka
  • 150 g sera feta
  • 100 g wędzonego na gorąco łososia
  • 70 g kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie (najlepsze z młynka)
  • sól, pieprz

Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy na półtwardo we wrzącej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli oraz cukru.

Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na większe kawałki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.

Ser feta kroimy w kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.

Składniki sałatki umieszczamy w misce. Polewamy je przygotowanym sosem.