Polędwiczka wieprzowa pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym z pietruszką.

Bardzo lubię polędwiczkę wieprzową, można ją przygotować na wiele sposobów, nie wymaga długiej obróbki cieplnej.


Przygotowana według tej receptury idealna na obiad, na kanapki. Polędwiczka wieprzowa pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym z pietruszką

Składniki 

  • 1szt polędwiczka wieprzowa
  • kilka  ziemniaków
  • masło czosnkowe z pietruszką.
  • sól, pieprz do smaku
  • Świeży rozmaryn
  • masło klarowane
  • olej smakowy
  • przyprawa do ziemniaków
  • majeranek

Wykonanie

Polędwiczka pieczona

Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej  patelni obsmażamy polędwiczkę  z każdej strony na maśle. Polędwiczkę przekładamy na papier do pieczenia. Posypujemy świeżym rozmarynem i pieprzem. Zawijamy w rulon, końce zwijamy jak cukierek., wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10-15 minut


Pieczone ziemniaki

Obrane ziemniaki gotujemy na pół twardo. Delikatnie przestudzone ziemniaki, kroimy na pół posypujemy przyprawą do ziemniaków, majerankiem. skrapiamy olejem smakowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy do uzyskania złotego koloru

 

1 komentarz:

Magda z Odwazsie.com pisze...

Fantastyczny przepis na pyszny obiad!