Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Francja / France Ziemniak w Kuchni Świata / Potato in the Kitchen of the World

Ziemniaki dla Anny Pommes Anna

Ziemniak dla Anny

Ziemniaki dla Anny Pommes Anna

Ziemniak dla Anny Pommes Anna

Ziemniaki dla Anny, czyli Pommes Anna to klasyk kuchni Francuskiej ?, dla którego wymyślono nawet specjalne naczynie zwane-Cocotte aux Pommes Anna.

Są to miedziane patelnie, które można złożyć razem, co oczywiście pozwala na obracanie naczynia podczas grzania, co z kolei powoduje, że ziemniaki pięknie się smażą z dwóch stron ?. Po prostu cudo.

Ziemniak dla Anny

Z racji tego, że nie jestem kucharzem ? i mam tylko deskę, nóż i małą żeliwną patelnię, musiałem sobie jakoś poradzić. Moje domowe Jury, mówiło, że….nawet mi nieźle poszło ?

Wracając do Pommes Anna, danie to powstało w XIX wieku w Paryżu a stworzył je szef kuchni Adolphe Dugiéié pracujący w Café Anglais.

Skąd Anna… Legenda głosi, że danie to powstało na cześć Anny Deslions, która przyjmowała międzynarodowych dygnitarzy i książęta w prywatnym salonie nad kawiarnią ?

Wczoraj imieniny obchodziły Anny i tak się jakoś zbiegło, że dziś mam ziemniaki dla Anny ?

Pommes Anna

Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę smacznego i najlepszego ?

Dane Techniczne Ziemniaków dla Anny

  • Ilość Porcji – 2

  • Czas Przygotowania – 45-60 minut


  • Kalorie na porcję – 473
  • Białko – 19.5
  • Węglowodany – 39
  • Tłuszcze – 27

.. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki. A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być…

Massimo Bottura z Książki:

„Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni”

Kuchnia Francuska

Przede wszystkim musimy przygotować składniki

  • Ziemniaki – 700 gram

  • Masło – 120 gram

  • Oliwa truflowa – kilka kropel

  • Świeży tymianek

  • Czosnek – 1-2 ząbki

  • Sól – do smaku

  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku

  • Dodatek ⤵️

  • Serek wiejski – 600 gram

  • Szczypiorek – kilka łodyg

  • Sól – do smaku

  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku

Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Ziemniaki dla Anny Pommes Anna

  • Po pierwsze ziemniaki obierz i przy pomocy mandoliny do warzyw ( ja nie mam) lub noża ( mam, nawet dwa) pokrój je na jak najcieńsze plasterki, włóż je do miski z wodą.

  • Po drugie do rondelka włóż gałązki tymianku i obrany czosnek, dodaj masło i podsmaż na małej temperaturze. Uważaj by masło się nie przypaliło ale nabrało aromatów.

  • W międzyczasie serek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i odstaw do lodówki.

  • Wracamy do ziemniaków dla Anny ? po trzecie patelnię żeliwną lub naczynie żaroodporne pomaluj lekko masłem i ułóż warstwę ziemniaków, pomaluj masłem, dopraw solą, pieprzem i ponownie ziemniaki i…tak do wyczerpania składników.

  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  • Naczynie z ziemniakami dla Anny, w pierwszej kolejności postaw na palnik i podsmaż przez jakieś 5 – 7 minut, po czym wstaw je do piekarnika na jakieś 50-60, aż ziemniaki pięknie się podpieką.

  • Na koniec przed podaniem skrop odrobiną oliwy truflowej i zjadaj z serkiem.

Serek wiejski i kartofle

Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania mojego skromnego profilu. Od jakiegoś czasu pod zdjęciami znajdują się oczywiście przepisy. ⤵️

Rafalcook - Pommes Anna

Dołącz do mojej grupy na Facebook ❗

W związku z tym zapraszam Cię jak zawsze do grupy kulinarnej na Facebook.

Facet w Kuchni-gotowanie pod wpływem.

Grupę tworzą przede wszystkim ludzie z pasją do gotwania. Zarówno amatorzy jak i zawodowcy. Znajdziesz tam dziesiątki przepisów.

Dlatego dołącz do Naszej Kuchni ❗

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]