Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Przepis na chłodnik litewski

chłodnik litewski
Chłodnik litewski.

 Przepis na chłodnik litewski.

     Wypróbowany, pyszny przepis na chłodnik litewski z botwiny, z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku. Chłodnik litewski podajemy na zimno, najlepszy z jajkiem na twardo i startym, świeżym ogórkiem.

Chłodnik litewski z buraków.

      Aby przygotować chłodnik litewski potrzeba tylko kilku prostych składników: botwinki, drobno posiekanych buraków oraz dużo posiekanego koperku i szczypiorku. Chłodnik można przygotować na zsiadłym mleku, jogurcie naturalnym lub kefirze. Zupę można doprawić sokiem z cytryny, koncentratem buraczanym i mielonym czosnkiem.


Składniki na chłodnik litewski:

  • duży pęczek botwinki z buraczkami
  • około 0,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 500ml kefiru
  • 400ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 pęczek posiekanego koperku, bez łodyżek
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2-1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sok z cytryny lub koncentrat z buraków do smaku
  • sól i biały pieprz do smaku
Dodatkowo do podania:
  • jajka ugotowane na twardo
  • starty, świeży ogórek

Jak zrobić chłodnik litewski.


Oto prosty przepis na chłodnik litewski. Zobacz jak łatwo go zrobić.

Krok 1.
  • Botwinkę starannie opłukać i drobno posiekać. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, następnie przełożyć do garnka wlać tyle rosołu lub wody, aby tylko przykryć botwinkę - gotować około 5 minut i odstawić do wystudzenia.
Krok 2.
  • W dużej misce rozmieszać kefir i śmietanę. Następnie dodać ugotowaną botwinkę z buraczkami wraz z wywarem, posiekany koperek oraz szczypiorek. Chłodnik litewski doprawić solą, białym pieprzem, czosnkiem granulowanym i koncentratem z buraków lub sokiem cytrynowym - schłodzić w lodówce.
Zimny chłodnik litewski podajemy z jajkiem na twardo i startym, świeżym ogórkiem.

Oto kilka innych przepisów na lato, które mogą Ci się spodobać:


Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na chłodnik litewski.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger