Domowy chleb ze słonecznikiem

Domowy chleb ze słonecznikiem

Domowy chleb ze słonecznikiem to bogactwo cudownego smaku i aromatu. Przepis na chleb nie jest wcale trudny, robi się go bardzo szybko, a sam chleb jeszcze szybciej znika ze stołu.

Tak przygotowany domowy chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem masła. Skórka jest chrupiąca, ale nie za twarda a sam chleb puszysty i mięciutki. Idealnie sprawdzi się na poranne śniadanie czy kolację.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domowy chleb ze słonecznikiem. Jestem pewna, że postępując zgodnie z poniższym przepisem, na pewno Wasz chlebek będzie równie smaczny, jak ten. 

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB ZE SŁONECZNIKIEM

Składniki

Porcja na 3 chleby 

ROZCZYN

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 50 g drożdży 
  • 1,3 l wody 
  • 4 łyżeczki cukru 

DODATKOWO

  • 1,2 kg mąki
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 5 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki oleju
  • 2 garści dyni 
  • 2 garści słonecznika
  • garść lnu  

Wykonanie

  1. Drożdże rozkruszyć. Dodać do ciepłej wody, rozmieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Rozczyn należy odstawić najlepiej na całą noc – ok. 10 godzin. 

  2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki na chleb. Wyrobić ciasto rękami. 

  3. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić masłem lub olejem.  Ciasto przełożyć do keksówek. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. 

  4. Chlebki piec przez godzinę w 200 stopniach, grzanie góra-dół. 

  5. Po upieczeniu chlebki dokładnie zawinąć w ręcznik nawet reklamówkę by zmiękła skórka. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 − 1 =