Wybierz dobry brykiet do swojego grilla

Wbrew obiegowym opiniom tradycyjne grille węglowe nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Niebezpieczne substancje, których powinniśmy unikać kryją się nie w samym urządzeniu i sposobie jego działania, lecz w niektórych materiałach opałowych. Dlatego tak ważne jest, by wybierać jedynie najwyższej jakości węgiel oraz brykiet do naszego grilla.

Wybierz dobry brykiet do swojego grilla

Brykiet – zalety i wady

Zarówno w przypadku wyboru węgla, jak i brykietu jako materiałów opałowych do grilla musimy brać pod uwagę kilka istotnych parametrów. Wiele osób woli korzystać z brykietu niż z węgla, ponieważ ten pierwszy ma bardziej zbitą formę, nie kruszy się tak łatwo i jest łatwiejszy do rozpalenia. Dodatkowo, opalając grilla za pomocą brykietu, możemy osiągnąć wyższą temperaturę oraz dłuższy czas spalania niż w przypadku zwykłego węgla.

Brykiet ma wiele zalet. Jednak jeśli chodzi o cenę, zazwyczaj jest droższy od węgla drzewnego. Może również być od niego bardziej szkodliwy. To dlatego, że może on zostać przygotowany z zastosowaniem składników niskiej jakości. Brykiet składa się – oprócz węgla drzewnego – z odpadów drzewnych (m.in. trzciny czy torfu) i substancji palnych. Aby uzyskać jego zbitą formę, jest on poddawany sprasowaniu i stosuje się spoiwo, np. żywicę czy klej. Jeżeli składniki użyte do wytworzenia brykietu są pochodzenia naturalnego, nie mamy się czym martwić. Takie produkty znajdziemy w ofercie firmy Weber, np. brykiet Long Lasting Premium, który ma w 100 proc. naturalny skład.

Dobry brykiet – jak wybrać?

Aby upewnić się, że kupujemy brykiet dobrej jakości, powinniśmy dokładnie przeczytać, z czego został wykonany. Zarówno brykiet, jak i jego spoiwo, powinno być pochodzenia naturalnego. Jeżeli produkt zawiera substancje pochodzenia chemicznego, ryzykujemy, że smak naszych potraw będzie zepsuty. Przede wszystkim jednak narażamy na szwank swoje zdrowie.

Brykiet i podobne produkty muszą spełniać standardy normy DIN-EN 1860-2. Stanowi ona gwarancję bezpieczeństwa dóbr tego typu, które są wypuszczane na rynek.

Brykiet czy węgiel – co wybrać?

Jeżeli jesteśmy posiadaczami tradycyjnego grilla, to stajemy przed wyborem, jaki rodzaj materiału opałowego wybrać – węgiel czy brykiet. Są zwolennicy zarówno jednej opcji, jak i drugiej.

Węgiel rozpala się bardzo szybko

, jednak równie szybko gaśnie. Jest to produkt zazwyczaj niedrogi, choć warto zwrócić uwagę, że najtańsze węgle na grilla bywają słabej jakości, mają małe bryłki lub występują w postaci miału, co wiąże się z tym, że wypalają się niezwykle szybko i trzeba ich ciągle dokładać. Nie stanowią więc wydajnych produktów. W przypadku węgla warto mimo wszystko postawić na jakość i na sprawdzonego producenta. Najwyższej jakości węgiel drzewny do grilla oferuje firma Weber.

Brykiet natomiast , choć ma zazwyczaj wyższą cenę niż węgiel, jest też łatwiejszy do rozpalenia. Osiąga wyższą temperaturę, która może się utrzymać nawet przez kilka godzin. Nie wymaga ciągłego dokładania. Jest jednak produktem o złożonym składzie, trzeba więc mieć pewność, że kupujemy brykiet powstały wyłącznie z naturalnych elementów wysokiej jakości. Taką gwarancję mamy w przypadku sprawdzonych marek o ugruntowanej pozycji na rynku jak firma Weber.

Pamiętaj, że brykiet i węgiel to tak naprawdę najważniejszy element grillowania na grillu węglowym. Nie zapominaj o nim i nie zaopatruj się w paliwo na ostatnią chwilę na stacji benzynowej. Nie próbuj też oszczędzać na surowcu. Przede wszystkim ryzykujesz, że do potrawy przedostaną się szkodliwe substancje a smak dania się zmieni. Co więcej, oszczędność jest tylko pozorna. Dla przykładu: brykiet firmy Weber ma znacznie wyższą kaloryczność niż jego odpowiedniki z marketów i stacji, więc pali się dłużej, co sprawia, że rzadziej musisz zaopatrywać się w nowe opakowanie. Pamiętaj: jakość przede wszystkim!

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o sztuce grillowania, poznać dobre praktyki i metody stosowane przez światowej sławy grillmasterów, zapisz się do newslettera na stronie weber.com.

Wybierz dobry brykiet do swojego grilla

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x