Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Ukraina / Ukraine Ziemniak w Kuchni Świata / Potato in the Kitchen of the World

Placki ziemniaczane Deruny

Placki ziemniaczane Dureny

Placki ziemniaczane Deruny

Ukraińskie placki z ziemniaków

Placki ziemniaczane Deruny są bardzo popularne na Ukrainie i zjadane na dziesiątki sposobów i wariantów: z mięsem, kapustą, grzybami, serem, dosłownie, z czym tylko można sobie zażyczyć ?

Placki ziemniaczane Dureny

Deruny są na Ukrainie, ale, bo wiadomo zawsze jest jakieś, placki ziemniaczane są znane zarówno w niemalże całej Europie Wschodniej, jak i w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Anglii czy też Izraelu. I chociaż placki ziemniaczane jak nazwa sugeruje, są z ziemniaka ?, to każdy kraj ma swoją wersję. Różnią się techniką tarcia a przede wszystkim dodatkami.

Placki z Ukrainy

Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego.

Dane Techniczne Placków ziemniaczanych Dureny

  • Ilość Porcji (3 Deruny ) – 4

  • Czas Przygotowania – 45 minut

  • Kraj Pochodzenia – Ukraina

  • Kalorie na placka – 513
  • Białko – 17
  • Węglowodany – 61
  • Tłuszcze – 24.5

.. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki. A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być…

Massimo Bottura z Książki:

„Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni”

Dureny

Przede wszystkim musimy przygotować składniki

  • Ziemniaki – 1 kg

  • Cebula – 1-2 sztuki

  • Jajko – 1-2 sztuki

  • Mąka

  • Kwaśna śmietana – 50 ml

  • Sól – do smaku

  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku

  • Olej rośliny

  • Dodatki ⤵️

  • Pieczarki kasztanowe – 300 gram

  • Cebula – 1-2 sztuki

  • Marchewka – 1-2 sztuki

  • Cheddar – 80 gram

  • Olej rośliny – 2-3 łyżki

  • Sól – do smaku

  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku

  • Szynka – 200 gram

Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Placki ziemniaczane Deruny

  • Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć pokrojone w talarki pieczarki, podsmaż, następnie dodaj posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Dopraw solą, pieprzem i smaż, aż wszystko zmięknie.

  • W międzyczasie na grubych oczkach lub małych ? zetrzyj ziemniaki i cebulę. Włóż je do sitka i bardzo dobrze wycisnij z nadmiaru płynów.

  • Po drugie dodaj do ziemniaków jajko, mąkę i kwaśną śmietanę i wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

  • Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oleju. Weź tyle masy ziemniaczanej, oczywiście w czyste dłonie, by powstał nieduży placek ziemniaczany. Połóż go ostrożnie na patelnię i smaż z dwóch stron na złoto – brązowy kolor.

  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  • Na koniec gotowe placki ziemniaczane, u mnie wyszło ich 12 sztuk, podziel na 4 porcje, czyli po 3 ?

  • Połóż jeden placek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nałóż farszu z patelni, połóż drugi, znów farsz, znów placek, farsz i odrobina sera cheddar.

  • W drugim zestawie zamiast farszu z pieczarek, bo moje domowe Jury nie lubi ? była szynka, ale technika składania podobna.

  • Włóż blaszkę z wieżami Deruny do piekarnika na jakieś 10-15 minut, aż ser się pięknie roztopi.

Placki ziemniaczane

Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania mojego skromnego profilu. Od jakiegoś czasu pod zdjęciami znajdują się oczywiście przepisy. ⤵️

Rafalcook

Dołącz do mojej grupy na Facebook ❗

W związku z tym zapraszam Cię jak zawsze do grupy kulinarnej na Facebook.

Facet w Kuchni-gotowanie pod wpływem.

Grupę tworzą przede wszystkim ludzie z pasją do gotwania. Zarówno amatorzy jak i zawodowcy. Znajdziesz tam dziesiątki przepisów.

Dlatego dołącz do Naszej Kuchni ❗

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

4 komentarze

  1. Agata :

    Rewelacja ???

    1. Szefowa ??

  2. Rafałku a nie są to deruny? nie przestawiły Ci się literki?

    1. Zdaje się że tak?dziękuję

Skomentuj

[instagram-feed]